Čo v prípade nehody alebo pokazeného auta na dovolenke?

 Na dovolenku do Chorvátska, Rakúska, Talianska zvyčajne cestujeme autom. Čo však v prípade, ak cestu skomplikuje porucha vozidla alebo nehoda? Cestujúcim môžu v tomto prípade významne pomôcť aj asistenčné služby, ktoré sú súčasťou balíkov poistení.

 
Počas dovolenkového obdobia využívame autá častejšie na dlhšie trasy, vedúce neraz po zahraničných cestách. Dôkladná kontrola vozidla pred dlhou cestou by mala byť samozrejmosťou, no výlet môže aj tak skomplikovať porucha vozidla. Tak ako na území SR, ani v zahraničí sa na tieto prípady nevzťahuje Povinné zmluvné poistenie (PZP) ani havarijné poistenie.

„Samotná porucha vozidla totiž nie je poistnou udalosťou, nakoľko škoda nevznikla pri nehode, respektíve kolízii. Avšak súčasťou PZP aj havarijného poistenia sú asistenčné služby, ktoré dovolenkárovi s pokazeným autom pomôžu vyriešiť jeho problém. Môžu mu pomôcť nájsť najbližší autoservis, uhradiť náklady spojené s odťahom vozidla, zabezpečiť náhradné vozidlo či ubytovanie,“ hovorí Anna Jamborová, hovorkyňa ČSOB Poisťovne.

lista Neprehliadnite
• Idete sa dať pred dovolenkou poistiť? Na toto rozhodne nezabúdajte

• Poistenia do exotiky
• Ako si poistiť drahý smartfón, či notebook na dovolenku?

Podľa toho, aký typ poistenia máte, poisťovňa v rámci asistenčných služieb vám uhradí časť nákladov spojených s odtiahnutím vozidla. Asistenčné služby vám pomôžu aj s tlmočením, vybavia hotel, náhradné auto alebo vám zorganizujú iný druh prepravy.

Samozrejme, každá táto služba má svoj finančný strop. Asistencia sa zabezpečuje do výšky limitov, ktoré klient nájde v prílohe poistnej zmluvy.

Ak je auto poškodené pri dopravnej nehode, je to už poistná udalosť, ktorá sa rieši cez PZP alebo havarijné poistenie.

Ceny cestovných poistiek sú pestré, zaplatíte od 35 do 80 EUR. Pozrite si prehľad.

„V každom prípade je však nutné s druhým účastníkom nehody spísať tlačivo „Správa o nehode“, ktorá je platná iba v prípade, ak je podpísaná účastníkmi nehody. V prípade, že sa s druhým účastníkom neviete dohodnúť na zavinení nehody alebo došlo k zraneniu osôb, je nutné privolať políciu. Rovnako odporúčame privolať políciu v prípade, ak sa druhý účastník nevie preukázať „Zelenou kartou“ alebo iným potvrdením o dojednaní poistenia zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla. Správu o nehode spolu so správou od polície budú potrebovať poisťovne účastníkov nehody k posúdeniu oprávnenosti nárokov na poistné plnenie, “ pripomína riaditeľka oddelenia komunikácie UNIQA poisťovne Silvia Vlasková.

TIP Poisťovne.sk: Pri poruche či nehode, kontaktujte asistenčnú službu, ktorá vám poradí, ako treba postupovať. Určite si spravte aj pár fotografií poškodeného auta a dopravnej situácie.

Tak ako „doma“, aj na zahraničných cestách platí, že škody, ktoré spôsobí vodič na cudzom vozidle, sú hradené z PZP vozidla, ktoré šoféroval. Pred odchodom na dovolenku by si klienti určite nemali zabudnúť pribaliť zelenú kartu, ktorá má medzinárodnú platnosť, jej forma je štandardizovaná a preukazuje existenciu a platnosť jeho PZP.

Havarijné poistenie
vám pokryje škody, ktoré si ako vodič spôsobíte sám, spôsobí vám ich iné vozidlo, vandali alebo zvieratá. Havarijné poistenie vám tiež kryje škody spôsobené krádežou výbavy vozidla. Pri havarijnom poistení si pred cestou skontrolujte územnú platnosť poistenia, ktorú máte uzatvorenú v poistnej zmluve.

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk