Počet poberateľov pomoci v hmotnej núdzi vlani klesol takmer o 18 tisíc

Na pomoc v hmotnej núdzi štát v minulom roku vynaložil 154,5 mil. eur, čo je medziročne menej o 28,5 mil. eur. 

 
Pomoc v hmotnej núdzi v minulom roku na Slovensku dostávalo priemerne mesačne 87 727 osôb. V porovnaní s rokom 2016 ide o pokles o 17 864 poberateľov dávky. Na pomoc v hmotnej núdzi štát v minulom roku vynaložil 154,5 mil. eur, čo je medziročne menej o 28,5 mil. eur. Priemerná mesačná výška pomoci v hmotnej núdzi vlani dosiahla 134,62 eura, čo v porovnaní s rokom 2016 predstavuje nárast o 0,94 eura. Uvádza sa to v správe o sociálnej situácii obyvateľov SR za rok 2017, ktorú v stredu vzala na vedomie vláda.

"Významný vplyv na vývoj počtu príjemcov pomoci v hmotnej núdzi, ako aj na čerpanie finančných prostriedkov, má predovšetkým zdôrazňovanie princípov, ako je adresnosť, zásluhovosť, ochrana a aktívna participácia dotknutých osôb na riešení svojej nepriaznivej sociálnej situácie," uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí.

V minulom roku bolo v systéme pomoci v hmotnej núdzi priemerne mesačne evidovaných 57 725 príjemcov pomoci v hmotnej núdzi, ktorí boli súčasne v evidencii uchádzačov o zamestnanie. Išlo o 65,8 % z celkového počtu príjemcov pomoci v hmotnej núdzi. "V porovnaní s rokom 2016 bol zaznamenaný výrazný pokles v priemernom mesačnom počte príjemcov o 16 803 príjemcov," uvádza sa v materiáli. Oproti roku 2016 sa výrazne znížil tiež počet spoločne posudzovaných členov domácností, a to o 33 761 osôb.

Vyberáme z poistovne.sk

dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur
redakcia-letisko

Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

UNIQA pripomína, že vzhľadom na pretrvávajúcu mimoriadnu bezpečnostnú situáciu na celom území Izraela a Palestíny, ktorá vznikla v dôsledku vojnového konfliktu, nie je možné klientom cestujúcim do týchto krajín garantovať zaistenie asistenčných služieb. Z tohoto dôvodu cestovné poistenie pre dane krajiny nie je účinné.
15.04.2024
Čítať viac o Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

Vyberáme z banky.sk