Ako ochrániť seba i majetok pred letnou búrkou?

Horúce počasie prináša so sebou nečakané prudké dažde. Búrka môže poškodiť nielen váš dom, ale aj auto, či priamo ohrozí váš život. Poradíme vám, ako škody minimalizovať.




Šoférujte opatrne


Na cestách sa aj počas teplých dní množia autonehody často v dôsledku nepozornosti vodičov, ktorí náhlym prehánkam nevenujú dostatočnú pozornosť. Za obeť padajú nielen šoféri áut, autobusov, kamiónov, ale i spolujazdci. Chybu väčšinou spôsobia príliš odvážni a nezodpovední vodiči, ktorí nezvládnu jazdu a dostanú sa pod vplyvom dažďovej vody na ceste do šmyku. Nasleduje zrážka s protiidúcim vozidlom, alebo auto skončí v mimo vozovky.

Viete, že na mokrej vozovke pri rýchlosti 130 km/h je vaša brzdná dráha okolo 180 metrov?

Veľkou hrozbou sú aj ďalšie faktory ako mikrospánok či preceňovanie vlastných schopností.


► Seniori za volantom - takto môžu zvýšiť svoju bezpečnosť
► Dovolenka na bicykli. Na toto nezabudnite
► Ako si poistiť drahú elektroniku na dovolenku?
► Ako uzatvoriť cestovné poistenie


Rovnako nebezpečné sú vysoké teploty, ktoré šoférov rýchlo vyčerpávajú. Nebezpečenstvo prichádza prevažne v podobe mikrospánku, ktorý môže trvať len zlomky sekúnd. Záchranári aj lekári odporúčajú šoférom v letných mesiacoch viac oddychu a prestávok počas jazdy. Ani klimatizácia nedokáže vašu únavu nepotlačiť úplne.

>> TIP POISTOVNE.SK: Následky autonehody vám pomôže zvládnuť dobre nastavené životné poistenie a havarijné poistenie. <<


Riziká letného cestovania:

  • náhle dažďové prehánky,
  • väčší počet neskúsených vodičov v požičaných motorových vozidlách,
  • cyklisti a chodci,
  • negatívny vplyv striedajúcich sa teplôt na ľudský organizmus,
  • únava z tepla,
  • dlhé trasy na ceste k moru,
  • nepredvídateľný mikrospánok.

Zatopené domy


Pri búrkach zatopenie domov môže mať rôznu formu. Okrem priameho zatopenia vodou, problémy môže spôsobiť aj upchatá kanalizácia či dažďové rúry, ktoré zalejú pivnice a chodby v domoch. Vytopenie môže nastať aj v dôsledku spätného prúdenia vody v kanalizácii. Napokon problémom je aj vniknutie zrážok cez porušené strešné krytiny či obvodový plášť domu.

► V čom je rozdiel medzi poistením domácnosti a nehnuteľnosti?
► Ako ochrániť svoj majetok pred dažďom?
► Vrátili ste sa z dovolenky a čakal vás vytopený byt? Takto treba postupovať
► Všetko o poistení nehnuteľnosti

Samozrejme, škody môžeme obmedziť, ak pred búrkou dobre pozatvárame okná, dvere, odložíme alebo poriadne upevníme záhradný nábytok, alebo iné veci, ktoré by mohol poškodiť vietor sprevádzajúci búrku.

Škodu v domácnosti môžete utrpieť aj následkom výpadku elektriny, ktoré spôsobí krupobitie a blesky.

>> TIP POISTOVNE.SK: Škody na domoch/bytoch a zariadení domácnosti spôsobených búrkou sa hradia z poistenia nehnuteľnosti a domácnosti, ktoré kryje aj živelné pohromy. <<


Ak vás vytopí dážď, vykonajte opatrenia, aby ste zamedzili zväčšeniu rozsahu škody. Zničené veci však nevyhadzujte, počkajte na obhliadku poisťovne. Urobte si aj vlastnú fotodokumentáciu. Ak máte nejasnosti, ako postupovať, zavolajte na asistenčnú linku poisťovne, poradia vám.

Zatopené a krúpmi zničené autá


Pri búrkach nehrozí len zatopenie auta, ale aj zničenie karosérie spadnutými konármi, či krúpami.

>> TIP POISTOVNE.SK: Škody na vozidlách sa hradia z havarijného poistenia, ktoré kryje aj škody spôsobené živelnou udalosťou. V rámci poistenia je škoda krytá či už išlo o zatopenie vozidla v garáži, v obchodnom centre alebo počas presunu na zaplavených uliciach. Ak nemáte havarijné poistenie, pred živlom vás môže ochrániť pripoistenie k PZP. <<


Škodu nahláste, prípadne si ju zdokumentujte fotkami (videom) a počkajte na obhliadku. Ak je auto nepojazdné, cez asistenčnú službu si dohodnite odtiahnutie vozidla do servisu, ktorý vykoná prehliadku vozidla a zistí poškodenie.

Viete, že záplava a povodeň nie je to isté? Povodeň je v prípade, ak voda z rieky vystúpi z koryta a prúd vody poškodí váš majetok. Za záplavu sa považuje zatopenie v dôsledku vzostupu hladiny.


Kupujete si auto? Pozor na zaplavené autá.


Nakoniec sa ešte raz vrátime k autám. Po povodniach sa na trhu s jazdenými autami zvyknú objaviť práve autá, ktoré boli zaplavené vodu alebo bahnom. Voda a bahno môžu spôsobiť náchylnosť k poruchám v elektronickej výbave a bezpečnostných systémoch áut. Takýto zásah do elektroniky môže mať za následok výpadok systému fungovania vozidla a ohroziť priamo aj život posádky. Náklady na opravu môžu prevýšiť aj cenu samotného vozidla. Keď si zrátame cenu za výmenu elektroinštalácie, diely motorovej sústavy a znehodnotené časti interiéru ako sú sedadlá, účet sa môže vyšplhať aj na niekoľko tisíc eur.

► Ako dobre kúpiť ojazdené auto

► Všetko o havarijnom poistení a PZP


>> TIP POISTOVNE.SK: Ak máte podozrenie, že auto bolo zaplavené, skontrolujte si, či sa zvyšky bahna nenachádzajú na ťažko prístupných miestach (čalúnenie dverí, tesnenie dverí, pod palubnou doskou). Pozrite si aj, či nie je hrdza pod kobercom v kufri auta. Zatopenie vám môže prezradiť aj zápach v aute.<<


Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk