Dovolenka na bicykli. Ako si poistiť bicykel?

Ako sa správne poistiť a aký postup v prípade potreby dodržať? Ak sa chystáte na cyklodovolenku, rozhodne si ešte pred ňou prečítajte tento článok. 





Tento typ relaxu sa teší čoraz väčšej obľube; aj keď je pomerne bezpečný, predsa len netreba zabúdať, že je to v podstate šport ako každý iný a spájajú sa s ním aj určité riziká, jednak zdravotné a jednak spojené s poškodením či krádežou.


Aké riziká by malo kryť poistenie, aby sa nám nemilá udalosť nevypomstila?

Podľa Maroša Ovčarika, výkonného riaditeľa Finančného kompasu, sa oplatí dojednať si v rámci cestovného poistenia aj poistenie svojho bicykla, a to pripoistením batožiny. „Poistenie sa vzťahuje na bicykel v prípadoch, ak bol odcudzený pri lúpeži alebo pri krádeži vlámaním, ak bol uzamknutý v ubytovacom zariadení či odovzdaný do individuálnej úschovy v ubytovacom zariadení,“ vysvetľuje s tým, že opäť platí, že pokiaľ človek plánuje nejaký adrenalínový šport, potom je riziko vyššie a výber vhodného poistenia ešte dôležitejší.

O pripoistení si bicykla v rámci cestovného poistenia (pripoistením batožiny) hovorí aj Helena Kanderková, špecialistka externej komunikácie z Odboru firemnej komunikácie Allianz - Slovenskej poisťovne. V rámci nej je bicykel ako športová potreba krytý štandardne do istej výšky, avšak je možné dohodnúť si aj vyšší limit.

► Viete, ako bezpečne prepravovať bicykel?


Podľa Blanky Hatalovej, členky predstavenstva Komunálnej poisťovne, by vaše cestovné poistenie na cyklodovolenku malo zahŕňať poistenie nielen bicykla, ale aj týchto rizík:


Cestovné poistenie:

• poistenie liečebných nákladov
• poistenie batožiny
• trvalé následky úrazu
• poistenie zodpovednosti za škodu
• smrť úrazom
• pripoistenie rizikových športov (v štandardnom poistení nemožno poistiť napríklad cyklokros, zjazd bicyklom v horskom teréne)


Úrazové poistenie:

• čas nevyhnutného liečenia úrazu
• hospitalizácia následkom úrazu
• trvalé následky úrazu
• smrť následkom úrazu


Pripoistenie k životnému poisteniu:

• hospitalizácia následkom úrazu
• denné odškodné za čas práceneschopnosti následkom úrazu
• čas nevyhnutného liečenia úrazu
• trvalé následky úrazu
• chirurgický zákrok
• smrť následkom úrazu  

► Ako postupovať pri krádeži v zahraničí
► Ako môžete dnes uzatvoriť cestovné poistenie?
► Poradíme, ako si poistiť drahý notebook, smartfón či foťák 
► Cestujeme do Ameriky - ako sa poistiť?

Hospitalizácia následkom úrazu

V prípade hospitalizácie, ktorá je dôsledkom úrazu počas dojednanej poistnej doby a trvá dlhšie ako jeden deň, sa poistenému vypláca denná náhrada.


Denné odškodné za čas práceneschopnosti následkom úrazu

V prípade tohto pripoistenia si klient môže stratu vykryť poistnou sumou stanovenou v poistnej zmluve. Poisťovňa mu vyplatí dojednanú sumu denného odškodného za každý pracovný deň práceneschopnosti spätne od prvého dňa práceneschopnosti.


Čas nevyhnutného liečenia úrazu

V prípade prechodných následkov úrazu počas dojednanej doby bude poistenému vyplatené príslušné percento z poistnej sumy podľa osobitných oceňovacích tabuliek poisťovateľa. Doba liečenia úrazu musí byť minimálne 15 dní.


Trvalé následky úrazu

V prípade trvalých následkov úrazu počas dojednanej poistnej doby vyplatia poistenému príslušné % z poistnej sumy. Ak sa jednotlivé následky úrazu týkajú toho istého údu, orgánu alebo ich časti, hodnotia sa ako celok, maximálne však do výšky 100 %.


Chirurgický zákrok

V prípade, že poistený podstúpi chirurgický zákrok, bude mu vyplatené príslušné percento z poistnej sumy podľa tabuľky oceňovania chirurgických zákrokov.


Vyberáme z poistovne.sk

freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Vyberáme z banky.sk