Ako postupovať pri krádeži v zahraničí?

Toto je presne jedna zo situácií, ktorú nikto z nás nechce zažiť a všetci dúfame, že práve nás to nejako obíde. Bolo by to skvelé, avšak spoliehať sa na to nemôžeme, a tak je namieste naštudovať si správny postup ešte pred vycestovaním. Najmä ak máme so sebou drahý fotoaparát, notebook či smartfón, ktoré už dávno nie sú lacnou či zanedbateľnou záležitosťou.  



Postup pri poistnej udalosti podľa Blanky Hatalovej, členky predstavenstva Komunálnej poisťovne:

Pri strate batožiny, respektíve podozrení na krádež, ihneď udalosť nahláste najbližšej policajnej stanici. Od nich si vyžiadajte potvrdenie, že ste krádež nahlásili. Dbajte, aby vám polícia potvrdila, aké veci vám boli odcudzené, kedy približne ku zmiznutiu kufra došlo, kde presne sa nachádzal a či boli vozidlo alebo miestnosť uzamknuté. Pomôže aj to, ak si od prevádzkovateľa zariadenia vyžiadate potvrdený písomný doklad o vzniku škody s potvrdením zoznamu odcudzených, stratených alebo zničených vecí. Následne požiadajte písomne prevádzkovateľa zariadenia o náhradu škody a prevzatie žiadosti si nechajte potvrdiť.

Ak došlo k odcudzeniu alebo zničeniu veci krádežou počas prepravy, žiadajte písomný doklad o vzniku a rozsahu škody od prepravcu a poisťovni predložíte aj cestovný a batožinový lístok. Okolnosti vzniku škody aj samotnú poškodenú batožinu sa snažte vyfotografovať alebo inak zdokumentovať.

Pokiaľ máte pochybnosti, ako v danej situácii postupovať, neváhajte kontaktovať asistenčnú službu, ktorá vám poskytne potrebné rady.

>>TIP: Poistovne.sk: Ak plánujete dovolenku, poriadne si preštudujte, čo všetko máte v rámci batožiny poistené a do akej výšky.<<

Najneskôr do 15 dní od návratu na Slovensko písomne oznámte poistnú udalosť poisťovni a tiež aj príčiny a okolnosti vzniku tejto udalosti. Vyplníte formulár „Hlásenie poistnej udalosti“, doložíte doklady k ceste (napríklad potvrdenie o zaplatení zájazdu, letenky), originál policajného protokolu, fotografie poškodenia (ak ich máte, napríklad vylomený zámok) a doklady o kúpe ukradnutých/poškodených vecí v origináli (ak ich máte). Poisťovňa hradí aj preplatenie nákladov súvisiacich so zaobstaraním dokladov v zahraničí, tiež náklady na dopravu do najbližšieho mesta, kde sa nachádza zastupiteľstvo Slovenskej republiky, ktoré vystaví náhradný cestovný doklad.

► Ako môžete dnes uzatvoriť cestovné poistenie?
► Poradíme, ako si poistiť drahý notebook, smartfón či foťák 
► Cestujeme do Ameriky - ako sa poistiť?

 
Čo všetko patrí k elektronickým prístrojom?


K elektronickým prístrojom patria podľa Heleny Kanderkovej, špecialistky externej komunikácie z Odboru firemnej komunikácie Allianz - Slovenskej poisťovne:

• prenosné prístroje audiovizuálnej techniky
• prístroje určené na záznam a prenos dát alebo reprodukciu zvuku a obrazu
• výpočtová technika ako
  - osobný počítač
  - jeho periférne zariadenia a príslušenstvo
  - mobilné telefóny
  - tablety
  - satelitné navigačné GPS prístroje


Medzi optické prístroje poisťovňa zaraďuje:

• fotoaparáty
• videokamery
• filmovaciu alebo premietaciu techniku
• ďalekohľady


Batožina je podľa Kanderkovej poistením krytá proti:

• poškodeniu
• zničeniu či strate spôsobenej živelnou udalosťou (ako je napríklad požiar, víchrica či povodeň)
• dopravnou nehodou
• krádežou
• vlámaním, lúpežou či v dôsledku úrazu poisteného, ako aj v prípade straty po odovzdaní dopravcovi

 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Vyberáme z banky.sk