Ako si poistiť notebook, smartfón či drahý fotoaparát na dovolenku?

Ak sa chystáte na dovolenku, cestovať s vami bude aj foťák, mobil, či notebook. Ako si vieme tieto veci poistiť? Presne tejto téme sa práve ideme venovať.




Nevyhnutnosťou každej jednej dovolenky je batožina. Malá či veľká, príručná či podpalubná, každá môže obsahovať cennosti, o ktoré by ste nechceli prísť. Keď si do kufra zabalíte drahší fotoaparát či notebook automaticky uvažujte nad poistením batožiny. Poistenie batožiny má význam aj pri ceste lietadlom – keďže svoju batožinu na niekoľko hodín spustíte z očí, ale aj pri cestovaní autom, ak plánujete počas cesty dlhšie zastávky či výlety a batožinu zatiaľ necháte v kufri auta.

Batožinu je podľa Maroša Ovčarika, výkonného riaditeľa Finančného kompasu, možné vo väčšine slovenských poisťovní jednoducho pripoistiť v rámci cestovného poistenia. „Jej poistením si klient ochráni osobné veci, cennosti, elektronické (notebook, mobil) a optické prístroje (fotoaparát), či športové náradie.“

► Čo robiť, keď vás na dovolenke okradnú? Postupujte takto.
► Idete sa dať pred dovolenkou poistiť? Na toto rozhodne nezabúdajte
► Nenechajte si počas dovolenky vykradnúť byt. Pomôžu vám tieto rady


Pred uzavretím poistenia batožiny sa informujte na poistné limity. Často je poistný limit na elektroniku pomerne nízky vzhľadom na jej cenu. V niektorých poisťovniach si športové vybavenie a elektroniku, vrátane fotoaparátov, kamier a počítačov musíte pripoistiť zvlášť. Pripoistením získate aj vyššiu poistnú ochranu. Pozorne čítajte poistné podmienky, aby ste vedeli, čo všetko pokrýva vaše poistenie a aké sú výluky!

>> TIP POISTOVNE.SK: Pozor, poistný limit na batožinu nie je totožný s limitom, do akého je poistená elektronika a optické prístroje!<<


Vo všeobecnosti pripoistenie batožiny vypláca náhradu škody v nasledujúcich prípadoch:

  • krádež, vlámanie, lúpež, odcudzenie
  • poškodenie, zničenie, strata batožiny pri dopravnej nehode, pri prírodnej katastrofe
  • strata celej batožiny odovzdanej prepravcovi (týka sa to najmä leteckých prepravcov)

Zistite si komplexnejšie možnosti poistenia


Je možné poistiť si tieto veci v rámci jednej inštitúcie? Dnes to už samozrejme zvyknú ponúkať. „Máme všetko v jednom balíčku - takzvané poistenie vecí osobnej potreby ku všetkým kreditným alebo debetným kartám už od 1,40 eur mesačne. Poistenie sa vzťahuje na úhradu škody, ktorá vznikne v dôsledku straty alebo odcudzenia vecí osobnej potreby,“ tvrdí Kristína Gáliková, hovorkyňa mBank Slovensko, s tým, že ich klientovi sa uhrádza poistné plnenie, ak je zničená alebo stratená batožina a veci osobnej potreby; max. do výšky 650 eur (združený limit pre všetky cestujúce osoby), z toho max. 330 eur za 1 kus batožiny a max. 165 eur za jednu osobnú vec.

► Idete na dovolenku? Toto potrebujete vedieť o platobných kartách!
► Zoznam čísel na ktoré treba volať, keď potrebujete zablokovať kartu


Aký je postup pri nahlasovaní poistnej udalosti?


Ak stratíte batožinu alebo máte podozrenie na krádež, ihneď udalosť nahláste najbližšej policajnej stanici a od nich si vyžiadajte potvrdenie, že ste krádež nahlásili. Je potrebné, aby vám polícia potvrdila, aké veci vám boli odcudzené, kedy približne ku zmiznutiu kufra došlo, kde presne sa nachádzal a či boli vozidlo alebo miestnosť uzamknuté.


Čo vám poisťovňa nepoistí


Nezabúdajme, že poisťovne preplácajú škody pri odcudzení batožiny len vtedy, ak bola prekonaná prekážka. Čiže pokiaľ necháte svoju batožinu bez dozoru či už na lavičke v parku, alebo ju necháte v nezamknutom aute, máte smolu. Taktiež poistenie sa nevzťahuje na vreckové krádeže a krádeže batožiny zo stanu.
 

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk