Vyberáme jazdené auto. Najpredávanejšie rodinné modely v roku 2018

Do jazdených áut investujeme viac ako pred štyrmi rokmi, stále však šetríme na prevádzke.


Rodiny s deťmi stále viac dbajú na bezpečnosť a spoľahlivosť ojazdeného automobilu. Do vozidla sú ochotné investovať viac ako pred štyrmi rokmi, ale na druhej strane chcú ušetriť na jeho každodennej prevádzke. Preto sa až v 70 % zaujímajú o naftový pohon. Priemerná cena automobilov combi, MPV a SUV, ktoré si najčastejšie vyberajú práve rodiny s deťmi, za prvé štyri mesiace tohto roka v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2014 narástla o vyše tisíc EUR.

► Ako dobre kúpiť ojazdené auto
► Aj toto ovplyvňuje výšku havarijnej poistky
► Je možné krátkodobé poistenie auta?


Bezpečnosť na cestách je hlavnou témou posledných rokov aj na Slovensku a nie je teda prekvapením, že rodiny s malými deťmi pri výbere svojho vozidla riešia práve bezpečnosť, no zároveň aj pohodlie, spoľahlivosť a veľkosť batožinového priestoru. Najčastejšie si vyberajú priestrannejšie vozidlá typu kombi, MPV či SUV. Ďalšou dôležitou výbavou, na ktorú kupujúci prihliadajú, je ISOFIX na bezpečné uchytenie detských autosedačiek. Nebránia sa ani automatickým prevodovkám, ktoré umožňujú väčšie sústredenie na cestu a riadenie.

Investovať viac peňazí do automobilov umožňuje rodinám aktuálna priaznivá ekonomická situácia a široký výber úverov. Ušetriť sa snažia na prevádzkových nákladoch za automobil, preto si v drvivej väčšine vyberajú naftové motory, ktoré považujú za ekonomicky výhodnejšie.

► Ako správne vybrať autosedačku
► Nehody. Čo sa platí z akej poistky
► Lacné pôžičky (nielen na auto)


Medzi najpredávanejšie rodinné vozidlá v tomto roku patria modely značiek Škoda a Volkswagen. Viac ako dvojnásobne vzrástol záujem o Kiu Sportage, dokonca až štvornásobne o Daciu Duster. Naopak záujem klesol napríklad o Ford Focus, Ford C-max alebo Renault Megane.

Najpredávanejšie rodinné jazdenky (combi, SUV a MPV) za prvé štyri mesiace 2014 a 2018:

 
 

2014

2018

1.

Škoda Octavia

Škoda Octavia

2.

Škoda Fabia

Škoda Fabia

3.

VW Passat

VW Passat

4.

Ford Focus

Kia Sportage

5.

Ford Mondeo

Dacia Duster

6.

VW Golf

Škoda Superb

7.

Ford Focus C-Max

Hyundai ix35

8.

Opel Astra

Ford Focus

9.

Opel Zafira

Nissan Qashqai

10.

Renault Megan

Opel Astra



Vyberáme z poistovne.sk

freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Vyberáme z banky.sk