Rizikom chudoby je ohrozených 650 tisíc obyvateľov Slovenska

Vyplýva to z údajov zo zisťovania o príjmoch a životných podmienkach domácností EU SILC 2017. Hranica rizika príjmovej chudoby dosiahla hodnotu 4 310 eur na rok. Medziročne vzrástla o 139 eur.




Rizikom chudoby bolo podľa údajov zo zisťovania o príjmoch a životných podmienkach domácností EU SILC 2017 ohrozených 12,4 % obyvateľov Slovenska, čo je približne 650 tisíc osôb. V porovnaní s predchádzajúcim rokom ide o mierny pokles o 0,3 percentuálneho bodu. Informoval o tom v pondelok na tlačovej konferencii predseda Štatistického úradu (ŠÚ) SR Alexander Ballek.

Hranica rizika príjmovej chudoby dosiahla hodnotu 4 310 eur na rok. Medziročne vzrástla o 139 eur. V prípade jednočlennej domácnosti predstavuje hranica rizika chudoby 360 eur na mesiac. Domácnosť jednotlivca s mesačným príjmom nižším ako je uvedená suma, sa nachádza v pásme ohrozenia rizikom chudoby. Mieru rizika chudoby na Slovensku najvýraznejšie ovplyvňuje postavenie na trhu práce. Najvyššie riziko chudoby zaznamenali u nezamestnaných (49,5 %). Oproti predchádzajúcemu roku je to nárast o 1,5 percentuálneho bodu.

Získajte vstupný bonus až 999 EUR

Najvyššie riziko chudoby podľa typu domácností evidujú štatistici v domácnostiach s tromi a viac závislými deťmi (35,4 %) a v neúplných domácnostiach, ktoré tvoria osamelí rodičia s najmenej jedným závislým dieťaťom (37,3 %). Oproti predchádzajúcemu roku ide o nárast rizika chudoby najmä v skupine neúplných domácností s jedným a viac deťmi (o 3,7 percentuálneho bodu), ktoré patria k najohrozenejším typom domácností. Najohrozenejšou vekovou skupinou z hľadiska príjmovej chudoby sú deti vo veku do 18 rokov (19,9 %).

Regionálne rozdiely v oblasti príjmov na Slovensku sa podľa ŠÚ odrážajú aj v číslach o chudobe v jednotlivých krajoch, pri zohľadnení národnej hranice rizika chudoby. Najmenej ohrození rizikom chudoby sú obyvatelia Bratislavského kraja (4,6 % obyvateľstva). Pod úrovňou SR sú aj všetky tri kraje západného Slovenska - Trnavský kraj (9,8 %), Trenčiansky kraj (7,7 %) a Nitriansky kraj (12,1 %). Regióny stredného, respektíve východného Slovenska sú na tom horšie, podiel obyvateľstva ohrozeného chudobou je nad slovenským priemerom. Najvyšší podiel ľudí ohrozených chudobou je v Prešovskom a Košickom kraji (18,1 %, respektíve 15,5 %). Nad celonárodnou hranicou miery chudoby sú aj obyvatelia stredného Slovenska - Žilinského kraja (13,7 %) a Banskobystrického kraja (14,2 %).

V rámci medzinárodného porovnávania miery rizika chudoby treba podľa štatistikov upozorniť, že indikátor je pre jednotlivé krajiny počítaný vo vzťahu k ich národným hraniciam chudoby. Aktuálne údaje (zo zisťovania EU SILC 2017) sú zatiaľ k dispozícii len z niekoľkých krajín EÚ, preto sa medzinárodné porovnania robia z o rok starších údajov - za rok 2016. Slovensko dlhodobo patrí medzi päť krajín EÚ s najnižšou mierou rizika chudoby.

Výberové zisťovanie EU SILC 2017 sa uskutočnilo v mesiacoch apríl a máj 2017 formou terénneho zberu dát prostredníctvom dotazníkov v náhodne vybraných domácnostiach. Na zbere údajov sa zúčastnilo 375 opytovateľov, ktorí navštívili viac ako 6 500 domácností vo viac ako 360 obciach a mestách Slovenska.

 

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk