Novela zákona o poisťovníctve prešla do druhého čítania

Cieľom je napríklad regulácia odmien finančných sprostredkovateľov a regulácia stanovenia odkupnej hodnoty v životnom poistení. 

 


Nové pravidlá pre finančných sprostredkovateľov a viaceré novinky v oblasti finančného trhu prešli v parlamente do druhého čítania. Poslanci totiž posunuli ďalej návrh novely zákona o poisťovníctve, ktorým sa menia aj ďalšie finančné zákony. Cieľom je podľa rezortu financií zvýšiť transparentnosť a prehľadnosť nákladov pri distribúcii finančných produktov, regulácia odmien finančných sprostredkovateľov a regulácia stanovenia odkupnej hodnoty v životnom poistení.

Pri poisteniach, pri ktorých vzniká právo na odkupnú hodnotu, by sa mali upraviť niektoré finančné nároky poistníka, ktoré vznikajú pri predčasnom ukončení životného poistenia. Cieľom navrhovanej úpravy má byť podľa rezortu financií zamedzenie negatívneho javu, keď klient znáša všetky náklady spojené s uzavretím poistnej zmluvy v prvých rokoch po uzavretí poistnej zmluvy. Poisťovňa by mala byť povinná investovať najmenej 50 % zaplateného poistného v prvom roku trvania poistnej zmluvy zníženého o poistné na krytie rizika, 65 % v druhom roku a 80 % v treťom a ďalších rokoch.

Získajte vstupný bonus až 999 EUR

Novelou zákona o finančnom sprostredkovaní a finančnom poradenstve by sa mala zaviesť povinnosť pre finančného agenta a finančného poradcu v sektore poistenia alebo zaistenia pred uzavretím zmluvy o poskytnutí finančnej služby poskytnúť klientovi informačný dokument. Cieľom je poskytovať v prehľadnej a zrozumiteľnej forme informáciu o hlavných položkách vstupujúcich do poistného.

V návrhu zákona sa zavádza aj maximálna výška odmeny finančného agenta pri sprostredkovaní spotrebiteľského úveru, ktorého hodnota je viac ako 10 tis. eur, a úveru na bývanie, ako aj obdobie, počas ktorého sa táto odmena má vyplácať. Vzhľadom na zámer obmedzenia výšky stropu pri odmeňovaní finančných agentov chce ministerstvo zaviesť maximálnu výšku odmeny 1,5 % zo sumy sprostredkovaného spotrebiteľského úveru, ktorého výška je viac ako 10 tis. eur. Cieľom úpravy je zaviesť jasné pravidlá odmeňovania, čo sa má dosiahnuť podľa ministerstva medzi iným aj poskytovaním informačnej tabuľky obsahujúcej poskytovateľa spotrebiteľského úveru, resp. úveru na bývanie, ako aj výšku odmeny finančného agenta.

Ako v rámci rozpravy skonštatoval poslanec Eduard Heger (OĽANO), novela zákona je na ochranu spotrebiteľa a je podľa neho dôležité, aby sa predával produkt a nie provízia. Podľa Hegera sú na trhu nedostatočne vzdelaní sprostredkovatelia, ktorí túto profesiu vykonávajú len po krátkom školení. Zavádzanie tlačív na informovanie vníma pozitívne. Otázka však podľa neho je, koľko klientov im bude rozumieť a či nepôjde len o zvýšenie byrokracie.

Poslanec Peter Pčolinský (Sme rodina) uviedol, že tento návrh zákona nie je ideálny, ale myslí si, že je veľmi dobrý. “Ja by som síce bol tvrdší, ale rozumiem rezortu financií, aby našiel nejaké kompromisné riešenie, aby sprostredkovanie nepoložilo väčšinu trhu,” povedal Pčolinský. Avšak kritická bola poslankyňa Jana Kiššová (SaS). Podľa nej dopad zákona bude mať skôr opačný efekt než je deklarovaný v dôvodovej správe. V takejto podobe bude mať zákon podľa nej negatívne dopady na podnikanie finančných sprostredkovateľov. Počet sprostredkovateľov sa podľa Kiššovej zníži, zníži sa tak aj konkurencia, dostupnosť finančnej služby a tým bude podľa nej trpieť aj kvalita služieb. “Zavedenie stropu za provízie považujem za absurdné,” skonštatovala Kiššová.

 

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk