Mzdy na Slovensku môžu stúpnuť o 8 %

Ako uviedol County Manager Grafton Slovakia Miroslav Garaj, budeme svedkami snahy o dorovnávanie úrovne miezd medzi jednotlivými zamestnávateľmi v rámci regiónu. 

 


Rekordne nízka úroveň miery nezamestnanosti na Slovensku, ktorej zamestnávatelia vlani čelili, spôsobila plošný rast miezd a výrazné zmeny v ponúkaných zamestnaneckých benefitoch. Vyplýva to zo mzdového prieskumu personálnej agentúry Grafton Slovakia, ktorý spoločnosť zrealizovala v prvom polroku tohto roka v siedmich segmentoch, 16 odboroch a 230 pracovných pozíciách. "Tempo rastu miezd v podnikateľskej sfére zostane jednociferné. Budeme svedkami snahy o dorovnávanie úrovne miezd medzi jednotlivými zamestnávateľmi v rámci regiónu," povedal County Manager Grafton Slovakia Miroslav Garaj. Odhaduje, že v tomto roku mzdy na Slovensku medziročne stúpnu o 8 %.

Plat je podľa Garaja dôležitým nástrojom na získanie a udržanie talentovaného zamestnanca. "Predpokladáme, že pribudnú firmy, ktoré v rámci stratégie budovania značky prémiového zamestnávateľa budú využívať mzdu ako dôležitý nástroj na získanie a udržanie talentu," tvrdí. Očakáva aj zmeny v štruktúre odmeňovania, keď sa veľa doposiaľ prémiových zložiek stane súčasťou základného príjmu.

Získajte vstupný bonus až 999 EUR

Novým štandardom na trhu práce sa stávajú nábory zamestnancov zo zahraničia. Veľa zamestnávateľov podľa spoločnosti Grafton už začalo hľadať zdroje pracovnej sily mimo domáceho pracovného trhu. Jedným z riešení je vykrytie dopytu po pracovníkoch z krajín Európskej únie, s nižšou úrovňou miezd, ako je Bulharsko, Rumunsko a čiastočne Maďarsko. Viaceré firmy podľa prieskumu však hlásia problémy s kvalitou týchto pracovníkov. Naopak, prevažne pozitívne skúsenosti majú firmy s pracovníkmi pochádzajúcimi z krajín mimo EÚ, najmä zo Srbska.

Prieskum sa zameral na mzdy v oblasti informačných technológií a telekomunikácií, inžinieringu a výroby, nákupu a logistiky, stavebníctva a realít, bankovníctva a finančných služieb, obchodu a retailu a oblasti ľudských zdrojov, administratívy a práva. Údaje vychádzajú najmä z nástupných miezd uchádzačov, ktorým spoločnosť Grafton sprostredkovala zamestnanie a tiež z dopytu firiem po zamestnancoch.

 

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk