Neživotné poistenie na Slovensku zaostáva za zvyškom regiónu

Objem poistného v neživotnom poistení stúpol minulý rok na Slovensku o 5,9 %, čo je pod úrovňou priemeru východnej Európy.




V rámci sveta rástlo minulý rok neživotné poistenie dvojnásobne rýchlejšie ako životné, keď zaznamenalo najväčší nárast od roku 2012, a to na úrovni 5 %. K rastu prispeli podľa analýzy Allianzu takmer všetky regióny, hoci rozdiel medzi rozvíjajúcimi sa a vyspelými krajinami je markantný. Kým vo východnej Európe dosiahol rast poistného v neživotnom poistení 6,7 %, na Slovensku bol nárast v roku 2017 len na úrovni 5,9 %.

V životnom poistení bol celosvetový rast poistného v roku 2017 výrazne nižší, len na úrovni 2,8 %. Dôvodom je podľa analýzy Allianzu najmä slabý rozvoj v západnej Európe, kde je akumulovaný takmer 30-percentný podiel celosvetového poistného. V dlhodobom časovom horizonte je však vo východnej Európe podľa Allianzu aj naďalej veľmi slabý trh životného poistenia. Od začiatku milénia miera poistenosti v životnom poistení v tomto regióne poklesla z už nízkej úrovne 1 % na aktuálnych 0,5 %.

Na Slovensku, po troch klesajúcich rokoch, minulý rok stúplo životné poistenie o 4,3 %. Avšak objem poistného je podľa analýzy Allianzu stále o celých 9 % nižší ako v predkrízovom období v roku 2008. Na Slovensku miera poistenosti v životnom poistení od čias krízy poklesla z 1,6 % na aktuálnych 1,2 %.

Získajte vstupný bonus až 999 EUR

Allianz Research predpokladá v blízkej budúcnosti ďalšie zotavovanie poistných trhov. Rast poistného by sa mal v najbližšom desaťročí zrýchliť na približne 6 %, čo odráža bežný rast a výšku inflácie vo svetovej ekonomike. „Stanovovať dlhodobé prognózy je v súčasnosti obzvlášť náročné, keďže poisťovacie trhy prechádzajú zásadnými zmenami. Z nášho pohľadu však tento zlom ponúka aj veľké príležitosti. S novými technológiami môže byť poistné krytie prístupné a na dosah pre viac ľudí a poistné produkty sa môžu stať ešte atraktívnejšími,“ uzatvára Kathrin Brandmeir, ekonómka Allianz Research.

 

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk