Prístup k individuálnemu účtu poistenca Sociálnej poisťovne už má takmer 60 tisíc osôb

Poistenci si tak môžu bez návštevy pobočky zistiť, či ich súčasný alebo bývalý zamestnávateľ prihlásil alebo odhlásil z registra Sociálnej poisťovne, ako aj výšku vymeriavacích základov, z ktorých mu mal povinnosť odviesť poistné na jednotlivé druhy sociálneho poistenia.




Bezplatný online prístup k individuálnemu účtu poistenca má prostredníctvom tzv. grid karty už 58 812 poistencov Sociálnej poisťovne. Ako ďalej informoval hovorca poisťovne Peter Višváder, poistenci si tak môžu z pohodlia domova bez návštevy pobočky zistiť, či ich súčasný alebo bývalý zamestnávateľ prihlásil alebo odhlásil z registra Sociálnej poisťovne, ako aj výšku vymeriavacích základov, z ktorých mu mal povinnosť odviesť poistné na jednotlivé druhy sociálneho poistenia. Sociálna poisťovňa sprístupňuje informácie za predchádzajúci kalendárny rok vždy po 30. apríli. Poistenci sa tak v súčasnosti dostanú k údajom za kalendárny rok 2017 a aj roky predchádzajúce, najskôr od roku 2004.

"Rovnako si to môžu zistiť aj živnostníci a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), ktoré navyše môžu získať elektronický prístup aj k službe Saldokonto a overiť si tak priebežne počas celého roka, bez osobnej návštevy pobočky, či a v akej výške odvádzajú poistné na sociálne poistenie, resp. v akej výške majú preplatok či nedoplatok," uviedol Višváder.

Na to, aby poistenec získal prístupové práva k individuálnemu účtu poistenca, či k saldokontu pre SZČO, stačí osobne navštíviť ktorúkoľvek pobočku Sociálnej poisťovne a požiadať o podpísanie dohody o elektronickej komunikácii a o pridelenie grid karty, ktorá slúži na autentifikáciu a autorizáciu prístupu do elektronických služieb Sociálnej poisťovne. Pri podpisovaní dohody a preberaní grid karty je potrebné preukázať sa platným preukazom totožnosti.

 

Vyberáme z poistovne.sk

dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur
redakcia-letisko

Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

UNIQA pripomína, že vzhľadom na pretrvávajúcu mimoriadnu bezpečnostnú situáciu na celom území Izraela a Palestíny, ktorá vznikla v dôsledku vojnového konfliktu, nie je možné klientom cestujúcim do týchto krajín garantovať zaistenie asistenčných služieb. Z tohoto dôvodu cestovné poistenie pre dane krajiny nie je účinné.
15.04.2024
Čítať viac o Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

Vyberáme z banky.sk