Kažimír pripúšťa, že časť poisťovní premietne daň z poistenia do cien

Rezort financií sa domnieva, že hlavne kapitálovo slabšie poisťovne alebo tie so slabším postavením na trhu by mohli ceny produktov zvýšiť.




Ministerstvo financií (MF) SR nevylučuje, že časť poisťovní premietne daň z poistenia do svojich cien poistných produktov. Ako po rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady SR uviedol minister financií Peter Kažimír, podľa neho to bude 50 na 50. Rezort financií sa domnieva, že hlavne kapitálovo slabšie poisťovne alebo tie so slabším postavením na trhu by mohli ceny produktov zvýšiť.

Avšak podľa Kažimíra ide len o legislatívno technickú zmenu. Odvod z poistenia so sadzbou 8 % sa nahradí osempercentnou daňou v rámci dane z poistenia. Poisťovne, ktoré predtým namietali pri zavádzaní odvodu z poistenia, premietli podľa Kažimíra časť odvodu buď do cien, alebo sa s tým vysporiadali v rámci svojho zisku, každá podľa svojich možností. “Samozrejme poisťovne nechcú platiť. Tie poisťovne, ktoré budú chcieť bojovať o klienta, sa budú snažiť nepreniesť daň do cien poistenia,“ povedal Kažimír.

Ministerstvo financií urobilo po ukončení pripomienkového konania v návrhu zákona o dani z poistenia viacero zmien. Pôvodne sa mal zákon týkať aj produktov životného poistenia, avšak od tohto zámeru ministerstvo upustilo. Nová daň z poistenia by mala mať jednotnú osempercentnú sadzbu, ktorá sa dotkne všetkých produktov neživotného poistenia, s výnimkou povinného zmluvného poistenia, kde zostane aj naďalej osempercentný odvod. Nová poistná daň nahradí v súčasnosti platný osempercentný poistný odvod. Zákon by mal začať platiť od októbra tohto roka.

Získajte vstupný bonus až 999 EUR
 

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk