Vlani odišlo zo Slovenska do zahraničia takmer dva a pol tisíca firiem

Najviac ich zlákali Maďarsko, Česko a Bulharsko.




V roku 2017 sa rozhodlo opustiť Slovensko a usídliť sa v zahraničí 2 389 firiem. Najčastejšie pritom odchádzali spoločnosti do okolitých krajín v Európe, konkrétne Maďarska (622 firiem), Česka (514 firiem) a Bulharska (129 firiem). Najviac spoločností odišlo z Bratislavského kraja. Vyplýva to z dát o odchode slovenských firiem, ktoré v pondelok zverejnila poradenská spoločnosť Bisnode. Tá uviedla, že dôvodmi na odchod mohli byť v zahraničí jednoduchšie podmienky na biznis, prijateľnejšia legislatíva, nižšie dane, lepšie súdy, menej korupcie, nižšie náklady na ľudí alebo vyšší dopyt.

„Maďarsko a Česko sú už dlhodobo krajiny, ktoré si slovenské spoločnosti pri svojom odchode vyberajú najčastejšie. Na jednej strane ide o regionálnu blízkosť, v prípade Maďarska je to konkrétne veľmi výhodné daňové zaťaženie. Podnikatelia tam platia 9-percentnú daň, kým na Slovensku firmy odvádzajú 21-percentnú daň z príjmov. Nízke daňové zaťaženie, 10-percentné, môže byť plusom tiež v prípade Bulharska. V prípade Českej republiky zohráva dôležitý fakt aj nulová rečová bariéra,“ komentuje analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Top päticu štátov, kam odchádzali slovenské firmy, uzatvárajú Rumunsko a Poľsko. Tieto krajiny sú podľa Petry Štěpánovej známe i svojimi nižšími nákladmi na prácu, respektíve pracovnú silu. „Je teda možné, že istá časť spoločností mohla uvažovať aj týmto smerom,“ hodnotí Petra Štěpánová.

Získajte vstupný bonus až 999 EUR

Najviac podnikov odišlo podľa dát Bisnode vlani z Bratislavského (1 009 firiem) a Nitrianskeho kraja (344 firiem), najmenej, naopak, z Prešovského a Trenčianskeho kraja (zhodne po 94 firiem). Až pätina z celkového počtu spoločností, ktoré sa rozhodli v roku 2017 zmeniť sídlo, podniká v sektoroch veľkoobchodu a maloobchodu (506 podnikov), v profesijných, vo vedeckých či v technických činnostiach (435 podnikov) a v segmente administratívy a podporných činností (412 podnikov).

Spoločnosť Bisnode pôsobí na 18 európskych trhoch, pričom má 2 400 zamestnancov a prostredníctvom partnerstva s Dun & Bradstreet poskytuje globálne riešenia založené na informáciách o viac ako 240 miliónoch firiem z celého sveta.

 

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk