Zubár prestáva byť postrachom, na prevenciu však netreba zabúdať

Prekvapivo, dospelí síce chodia k zubárovi viac, ale počet kazov im v priebehu rokov klesá. Zubní lekári potvrdzujú, že podobný trend je aj u detí.




Zdravotné poisťovne zaplatia desiatky miliónov euro za zubnú starostlivosť pre svojich poistencov. Táto závratná suma zahŕňa dentálnu hygienu, zubné strojčeky pre deti, ale najmä ošetrenia zubných kazov. Tých majú Slováci neúrekom. „Zaujímavé je, že častejšie si zubné kazy nechali ošetriť ženy, ako muži. Je to v pomere 57% u žien ku 43% u mužov - nie sme si však istí, či majú ženy kazov naozaj viac alebo to sa len muži boja vŕtačky“ vysvetľuje Ingrid Dúbravová, revízna lekárka ZP Union. K stomatológovi pritom priemerný Slovák príde dva razy do roka. Preventívnu prehliadku však mnohí ešte stále zanedbávajú. Zďaleka ju neabsolvujú všetci poistenci i napriek tomu, že po vynechanej prevencii poisťovňa nemôže v ďalšom roku preplatiť opravu zubného kazu.

Lista Odporucame „Na Slovensku neexistuje celoštátny preventívny projekt ústneho zdravia, ktorý by bol organizačne aj finančne v gescii štátu“, konštatuje Igor Moravčík, prezident Slovenskej komory zubných lekárov. Jeho dlhoročná absencia aktivizovala komoru ku tvorbe Národných opatrení prevencie zubného kazu u detí, ktorý podáva konkrétne individuálne postupy u dieťaťa od narodenia do dovŕšenia 18 rokov.

Prekvapili aj čísla ošetrení u zubára - dospelí síce chodia k zubárovi viac, ale počet kazov im v priebehu rokov klesá. Zubní lekári potvrdzujú, že podobný trend je aj u detí. Znamená to, že hygienické návyky ľudí sa zlepšujú a nové kazy pribúdajú menej a pomalšie. Napriek tomu netreba zabúdať na dentálnu hygienu. Prvé zubné kazy sa objavujú už u škôlkarov, 15 roční majú priemerne 3 plombované zuby.


Najčastejšie sa u dospelých poistencov vyskytujú:

1. ošetrenia pokazených zubov - výplne koruniek a koreňových systémov zubov
2. liečba mäkkých zubných tkanív - afty, zápaly ďasien, ošetrenia ďasien a slizníc
3. extrakcie zubov a iné chirurgické výkony
4. odstraňovanie zubného kameňa


Najčastejšie sa u detských poistencov vyskytujú:

1. ošetrenia pokazených zubov - výplne koruniek a koreňových systémov zubov
2. extrakcie zubov a iné chirurgické výkony
3. potreba čeľustnoortopedickej liečby
4. odstraňovanie zubného kameňa

 

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk