Polovica šoférov má zhoršený zrak. Niektorí by za volant nemali sadať vôbec

Takmer polovica všetkých šoférov jazdí so zhoršeným zrakom. 


Potvrdila to kampaň u našich českých susedov s názvom Bezpečne za volantom – starostlivosť o zrak, počas ktorej podstúpilo vyšetrenie zraku 1080 vodičov a vodičiek.

Optici a optometristi pri meraniach navyše zistili, že pri piatich percentách vodičov je očná chyba natoľko vážna, že by za volant nemali sadať vôbec.

Z celkového počtu testovaných vodičov používa približne štvrtina nesprávnu korekciu zraku, čo znamená, že šofér nosí okuliare, ktoré pre neho nie sú vhodné a tak dobre nevidí. Nie je preto žiadnym prekvapením, že zlý zrak výrazne vplýva na počet dopravných nehôd. „Každý šofér reaguje podľa toho, ako vidí. Ak na ceste prekážku jednoducho nezbadá, nemá dôvod, aby na ňu reagoval. Šofér so zhoršeným videním môže byť nebezpečný nielen sám pre seba, ale aj pre ostatných,“ upozorňuje očná lekárka a chirurgička Očnej kliniky NeoVízia, Adriana Smorádková.


Keď je sekunda až príliš dlhý čas


Pritom len oneskorená reakcia o sekundu môže mať fatálne následky. Pri rýchlosti 60km/h prejde vodič za sekundu 16,6 metra. Pri deväťdesiatke je to až 25 metrov. Každá sekunda za volantom je dôležitá a môže zabrániť tragédii. „Stav zhoršeného videnia prichádza často nepozorovanie a pomaly. Človek sa ľahko adaptuje na zhoršené videnie a slabnúci zrak si nemusí vôbec uvedomiť,“ upozorňuje Adriana Smorádková.


Riešením sú pravidelné prehliadky


Problematickej situácii nepomáha ani slovenská legislatíva, ktorá síce prikazuje, aby každý vodič pri vydaní vodičského preukazu absolvoval očnú prehliadku, to je však na niekoľko desiatok rokov všetko. „Zákon vodičovi ďalšie vyšetrenie zraku prikazuje až v 65. roku života, od kedy podstupujú seniori prehliadku povinne každé dva roky. Riešením by preto mohli byť pravidelné očné prehliadky aj u mladších vodičov, ktorí si problém so zrakom neuvedomujú,“ navrhuje hovorkyňa poisťovne Groupama Martina Cvachová.

group obr

Vlastníkom Groupama poisťovne a. s., pobočky poisťovne z iného členského štátu, je francúzska skupina Groupama s vyše storočnou históriou, patriaca medzi dominantné spoločnosti Európy. Groupama poskytuje poistnú ochranu, investičné a finančné služby viac ako 13 miliónom klientom a partnerom v 12 krajinách sveta. Groupama je na slovenskom poistnom trhu prítomná od 1. januára 2009. V súčasnosti pôsobí ako pobočka maďarskej poisťovne Groupama Biztosító Zrt. Na Slovensku sú produkty Groupama dostupné vo vlastných klientskych centrách, pobočkách OTP Banky Slovensko, a. s. a v maklérskej sieti, resp. u partnerov poisťovateľa. Ďalšie informácie: www.groupama.sk

PR servis

 
 

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk