Na nákupoch zarábajú aj podvodníci. Nedajte sa nachytať

Prístup k internetu má dnes takmer 3,5 miliardy ľudí. Vo virtuálnom svete komunikujú, získavajú informácie, zabávajú sa, ale aj vo veľkom nakupujú. 






Okrem mnohých pozitív predstavuje internet aj obrovské riziko, ktoré na nás číha pri každom použití svojho hesla, zadaní svojich osobných údajov alebo obyčajnom nahratí fotky na sociálnu sieť. Nemali by sme preto zabúdať na dôležité pravidlá, ktoré nám pomôžu ochrániť naše súkromie aj v kyberpriestore.

Bezpečnostné riziká na internete je aktuálna téma počas celého roka. Internetové obchody lákajú na obrovské zľavy, na ktoré sa tešia okrem zákazníkov aj podvodníci. Prinášame vám preto niekoľko rád, ktoré vám budú pri vianočnej nákupnej horúčke nápomocné.


Nedajte sa nachytať


Heslo je kľúčom k vašej internetovej identite. Chráni vás pred hackermi a inými nepovolanými užívateľmi. „Najlepšia je vždy kombinácia viacerých prvkov, teda nielen čísel, ale aj veľkých a malých písmen. Vyvarujte sa používania rôznych identifikačných údajov, akými sú napríklad dátumy narodenia či mená rodinných príslušníkov,“ radí hovorkyňa poisťovne Groupama Martina Cvachová.


Jedno heslo je málo


Nepoužívajte rovnaké heslo pre prihlásenie do internetbankingu a rovnaké heslo pre prihlásenie do internetového obchodu. Už neraz sa stalo, že hackeri ukradli databázy s prihlasovacími údajmi do viacerých internetových eshopov, preto zvážte, ktoré heslo kde použijete.


Pozor na verejnú Wi-Fi


Špeciálna výstraha platí pre zadávanie prihlasovacích údajov, keď ste na verejnej Wi-Fi. Sledovať akúkoľvek komunikáciu cez verejnú sieť je pre útočníkov veľmi jednoduché, preto sa vyhnite pri používaní verejnej Wi-Fi prihlasovaniu nielen do bankových, ale aj ďalších aplikácií, ktoré obsahujú citlivé osobné údaje.


Falošné stránky a zneužitie osobných údajov


Čoraz častejšie sa vyskytujú aj podvody na sociálnych sieťach. Nedajte sa nachytať na falošné stránky, kde pre vidinu lákavej výhry musíte vyplniť formuláre s osobnými údajmi. Ich zneužitie môže byť veľmi nebezpečné. „Naše autá, majetok aj zdravie si vieme poistiť. Nezabúdajme ale, že zraniteľní sme v súčasnosti už aj v kyberpriestore. Dbajme preto na ochranu svojho súkromia a svojich osobných údajov, kým nie je neskoro,“ dodáva Cvachová.



Vlastníkom Groupama poisťovne a. s., pobočky poisťovne z iného členského štátu, je francúzska skupina Groupama s vyše storočnou históriou, patriaca medzi dominantné spoločnosti Európy. Groupama poskytuje poistnú ochranu, investičné a finančné služby viac ako 13 miliónom klientom a partnerom v 12 krajinách sveta. Groupama je na slovenskom poistnom trhu prítomná od 1. januára 2009. V súčasnosti pôsobí ako pobočka maďarskej poisťovne Groupama Biztosító Zrt. Na Slovensku sú produkty Groupama dostupné vo vlastných klientskych centrách, pobočkách OTP Banky Slovensko, a. s. a v maklérskej sieti, resp. u partnerov poisťovateľa. Ďalšie informácie: www.groupama.sk

PR servis

 

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk