Cezhraničná spolupráca medzi nemocnicami bude prínosom pre pacientov

Projekt spolupráce v oblasti teleradiológie medzi cezhraničnými nemocnicami v Kráľovskom Chlmci a Miškovci bude stáť vyše 430 000 eur.



Nemocnice v Kráľovskom Chlmci a župná nemocnica maďarskom Miškovci začali realizovať projekt cezhraničnej spolupráce Vytvorenie možnosti spolupráce v oblasti telerádiológie. Projekt realizujú v rámci Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika-Maďarsko. Celkový rozpočet je 430 128 eur, z ktorého 365 508 eur je príspevok z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Informoval o tom projektový manažér Gabriel Kiss.

V rámci projektu nemocnice obstarajú hardvér a softvér pre telerádiológiu - prenos dát - medzi oboma pracoviskami. Napojením CT prístroja, mamografu či sonografu je možná konzultácia nálezov na diaľku. "Telerádiológia a zároveň telekonzultácia umožní, aby cestoval nález, nie pacient. Hlavný prínos pocítia pacienti, ktorí budú mať k dispozícií vyhodnotené výsledky vyšetrení rýchlejšie, bez zbytočného cestovania,“ konštatovala riaditeľka Nemocnice s poliklinikou n.o. Kráľovský Chlmec Klára Hencelová.

Ako informoval Kiss, nemocnica v Kráľovskom Chlmci kupuje v súčasnosti CT. Bude napojené, rovnako ako ďalšie prístroje na systém prenosu dát medzi obomi nemocnicami. Lekári z Kráľovského Chlmca budú mať možnosť prenášať napríklad CT snímky i iné digitalizované dáta a na diaľku konzultovať s lekármi župnej nemocnice v Miškovci, ktorá má viacej odborníkov.

Zástupca riaditeľa Župnej univerzitnej nemocnice v Miškovci István Tóth vyslovil presvedčenie, že „výsledkom snaženia odborníkov partnerských nemocníc bude posilnená odborná podpora medzi partnermi a kvalita diagnostiky, umožní sa odborná konzultácia, spolupráca, a zvýši sa využiteľnosť rádiologických kapacít a technológií“.

Ukončenie projektu, ako aj spustenie fungovania telerádiológie medzi nemocnicami sa predpokladá koncom októbra 2018.
 

Získajte vstupný bonus až 999 EUR

 

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk