Živnostníci a dôchodok. Ako sa zabezpečiť na starobu?

Živnostníkov, ktorí si platia nízke poistné, ktovieaký dôchodok nečaká. Akým spôsobom to môžu zvrátiť, ak im ich profesia nedovoľuje klasicky sa zamestnať a vyššie odvody si nemôžu dovoliť? Kde a ako sa dá ešte sporiť? Oplatia sa aj zahraničné investície a môže o nich vôbec uvažovať človek, ktorý sa vo financiách až tak nevyzná? Opýtali sme sa za vás a prinášame vám niekoľko zaujímavých postrehov.  

Po čom by mal siahnuť začínajúci investor?

Rozumnou alternatívou sa podľa Maroša Ovčarika, výkonného riaditeľa Finančného kompasu, javia podielové fondy. Tie sú vhodné aj pre drobných začínajúcich investorov. Každý podielový fond sa skladá z desiatok až stoviek rôznych cenných papierov, pričom za výsledky a za hodnotenie fondu je zodpovedný konkrétny manažér portfólia. „Investor tak investovaním do jedného podielového fondu automaticky delí svoje peniaze do množstva rôznych cenných papierov,“ vysvetľuje.
 

Aké boli výnosy za posledné tri roky v percentách?

Slovenský trh dnes ponúka viac ako 500 rôznych podielových fondov. „Keď si pozrieme, koľko ľuďom zarobili za posledné tri roky, tak priemerný ročný výnos všetkých akciových podielových fondov bol 4,75 %. Viac ako polovica všetkých akciových fondov dokonca dosiahla za posledné tri roky ročný výnos vyšší ako 5,5 %,“ dodáva s tým, že dlhopisové a zmiešané fondy dosiahli za toto obdobie priemerný výnos 1,3 % p. a.

Nesnažte sa sporiť na účtoch s prakticky nulovým úrokom

Sporiť a investovať určite má zmysel aj dnes, nie však na termínovanom účte s prakticky nulovým úrokom. Kľúčové je sporiť pravidelne a najmä dlhodobo. Aj keď si odkladáte dvadsať eur mesačne, za desiatky rokov dokážete nasporiť sumu, ktorá vám pomôže na dôchodku,“ hovorí Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko. Rozhodne by teda mali o sporení uvažovať aj tí, ktorí si nemôžu dovoliť odkladať si vysoké sumy. Aj malá úspora sa napokon po dlhšom čase prejaví zaujímavo.


Myslite na „železnú rezervu“

Jedným zo základných pravidiel je vždy myslieť aj na horšie časy, aj keď všetci dúfame, že práve nám sa vyhnú. Ak sa chystáte na budúcnosť, prvým krokom vždy musí byť vytvorenie železnej rezervy. Potrebujete si vytvoriť likvidnú rezervu vo výške 3-6 bežných mesačných výdavkov. V takom prípade neriskujete, že pri nečakanej udalosti, ako je nehoda či choroba s dlhším liečením, budete musieť siahnuť na úspory či investície za cenu vysokej straty alebo poplatkov,“ vysvetľuje Búlik. „Keď si človek sporí dlhodobo na dôchodok, tak odporúčam časť peňazí investovať do podielových fondov. Kľúčové je nechať si poradiť od profesionálov a rozdeliť prostriedky medzi rôzne typy podielových fondov,“ hovorí ďalej s tým, že takisto treba dbať na rozloženie investícií do rôznych sektorov, aby ste znížili riziko straty. Podielové fondy, investujúce do akcií, dokážu podľa neho dlhodobo zarábať priemerne 5-6 percent nad infláciu. „To je zaujímavý výnos, ktorý za 10-20 rokov dokáže výrazne znásobiť vlastné úspory.“

Pozor na marketingové „vychytávky“

Na čo si však dať pozor, ak sa vo financiách príliš nevyznáte? Pri podielových fondoch prakticky vždy investujete do zahraničných aktív. „Treba si však dať pozor na marketingové vychytávky, ako napríklad akcie exotických trhov, ktoré sú veľmi rizikové,“ hovorí Búlik s tým, že zaujímavé sú dnes indexové fondy, ktoré kopírujú rekordné rasty akciových trhov po celom svete. Pri sporení na dôchodok sa však treba vyvarovať väčším investíciám do dlhopisov, ktoré sú síce bezpečnejšie, ale majú nízky výnos.
V nasledujúcom článku sa pozrieme na to, prečo si treba svoj finančný život vopred plánovať a ako si treba rozdeliť svoje úspory do takzvaných „košíkov“. Tiež sa bližšie pozrieme na investičné životné poistenie ako na jednu z možnosti sporenia.

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk