Čo všetko sa skrýva pod sociálnym poistením

Termín sociálne poistenie je nám všetkým známy. Čo všetko však pod ním môžeme nájsť? V nasledujúcich dvoch článkoch sa pozrieme práve na to. 

 




Pripravili sme pre vás prehľad aktuálnych sadzieb všetkých poistení (odvodov), ktoré sa skrývajú pod jednotným názvom sociálne poistenie.

Zamestnávateľ platí poistné v roku 2018

  • na nemocenské poistenie 1,4 % z vymeriavacieho základu
  • na starobné poistenie za zamestnanca, ktorý nie je sporiteľ na starobné dôchodkové sporenie 14 % z vymeriavacieho základu a za zamestnanca, ktorý je sporiteľ na starobné dôchodkové sporenie a nevypláca sa mu starobný dôchodok alebo predčasný starobný dôchodok z II. piliera, 9,50 % z vymeriavacieho základu a 4,50 % z vymeriavacieho základu na starobné dôchodkové sporenie
  • na invalidné poistenie 3 % z vymeriavacieho základu
  • na úrazové poistenie 0,8 % z vymeriavacieho základu (ak je povinne úrazovo poistený)
  • na garančné poistenie 0,25 % z vymeriavacieho základu (ak je povinne garančne poistený)
  • na poistenie v nezamestnanosti 1 % z vymeriavacieho základu
  • do rezervného fondu solidarity 4,75 % z vymeriavacieho základu
Zamestnávateľ neplatí poistné na invalidné poistenie za zamestnanca, ktorý je dôchodkovo poistený po priznaní starobného dôchodku alebo predčasného starobného dôchodku. Poistné na invalidné poistenie tiež neplatí zamestnávateľ za zamestnanca, ktorý je dôchodkovo poistený, je poberateľom výsluhového dôchodku a dovŕšil dôchodkový vek.

Lista Odporucame
Zamestnávateľ neplatí poistné na poistenie v nezamestnanosti za zamestnanca, ktorému bol priznaný starobný dôchodok, predčasný starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %. Takisto neplatí za zamestnanca, ktorý má priznaný invalidný dôchodok a dovŕšil dôchodkový vek. Poistné na poistenie v nezamestnanosti neplatí zamestnávateľ za sudcu a prokurátora, za obvineného vo väzbe a za odsúdeného vo výkone trestu odňatia slobody.

Odvody, ktoré platíte Sociálnej poisťovni slúžia na výplatu rôznych dávok. Patria medzi nich napríklad dávky v nezamestnanosti, príspevky pre ženy na materskej dovolenke, či starobné a invalidné dôchodky.

lista Neprehliadnite

Nemocenské poistenie

Je to poistenie pre prípad straty alebo zníženia príjmu zo zárobkovej činnosti a na zabezpečenie príjmu v dôsledku dočasnej pracovnej neschopnosti, tehotenstva a materstva.
Zo systému nemocenského poistenia sa poskytujú nemocenské dávky:
  •  nemocenské
  •  materské
  •  ošetrovné
  •  vyrovnávacia dávka

Poistenie v nezamestnanosti

Je to poistenie pre prípad straty príjmu zamestnanca v dôsledku nezamestnanosti a na zabezpečenie jeho príjmu. Poistenec má nárok na dávku v nezamestnanosti. Po splnení všetkých podmienok nárok na dávku vzniká odo dňa zaradenia do evidencie uchádzačov o zamestnanie a zaniká uplynutím šiestich mesiacov, resp. štyroch mesiacov. Toto obdobie sa označuje ako podporné obdobie v nezamestnanosti.


Dôchodkové poistenie

Je jedným z piatich typov sociálneho poistenia, ktoré od 1. januára 2004 zaviedol zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov. Pred 1. januárom 2004 existovalo dôchodkové zabezpečenie ako súčasť sociálneho zabezpečenia.
V rámci dôchodkového poistenia existujú dva podsystémy:
  1. starobné poistenie ako poistenie na zabezpečenie príjmu v starobe a pre prípad úmrtia
  2. invalidné poistenie ako poistenie pre prípad poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť v dôsledku dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu poistenca a pre prípad úmrtia.
(§ 2 písm. b) zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení)


Zo systému starobného poistenia sa poskytuje:

  • starobný dôchodok
  • predčasný starobný dôchodok
  • vdovský dôchodok
  • vdovecký dôchodok
  • sirotský dôchodok
  • vyrovnávací príplatok


Zo systému invalidného poistenia sa poskytuje:

  • invalidný dôchodok
  • vdovský dôchodok
  • vdovecký dôchodok
  • sirotský dôchodok

Nabudúce sa bližšie pozrieme na garančné a úrazové poistenie.
Základnú charakteristiku jednotlivých pojmov sme čerpali zo stránky www.socpoist.sk.


Vyberáme z poistovne.sk

dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur
redakcia-letisko

Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

UNIQA pripomína, že vzhľadom na pretrvávajúcu mimoriadnu bezpečnostnú situáciu na celom území Izraela a Palestíny, ktorá vznikla v dôsledku vojnového konfliktu, nie je možné klientom cestujúcim do týchto krajín garantovať zaistenie asistenčných služieb. Z tohoto dôvodu cestovné poistenie pre dane krajiny nie je účinné.
15.04.2024
Čítať viac o Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

Vyberáme z banky.sk