Ortopedickí technici odmietajú navrhnutý cenník od VšZP

Podľa zverejnených informácií v tlačovej správe VšZP plánuje bez odbornej a verejnej diskusie od 1. februára tohto roka zaviesť nový cenník individuálnych ortopedicko-protetických pomôcok. Ten by mal priniesť nové doplatky na ortopedické pomôcky.





Slovenská komora ortopedických technikov (SKOrT) zásadne odmieta podmienky, ktoré na stredajšom rokovaní ponúkli zástupcovia Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Podľa zverejnených informácií v tlačovej správe VšZP plánuje bez odbornej a verejnej diskusie od 1. februára 2018 zaviesť nový cenník individuálnych ortopedicko-protetických pomôcok. Ten by mal priniesť nové doplatky na ortopedické pomôcky.


Ako informovali ortopedickí technici, ide celkom o viac ako 500 položiek. "Je nepredstaviteľné, aby za reciprokačnú ortézu, ktorá umožňuje deťom s detskou mozgovou obrnou alebo rázštepom chrbtice vertikalizáciu a lokomóciu, doplácali rodičia pacienta viac ako 400 eur," uviedla viceprezidentka SKOrT Andrea Černá.

Títo pacienti majú podľa návrhu VšZP platiť ďalej aj za detské členkové ortézy doplatok v sume viac ako 100 eur. Ortézy zápästia a rúk pre takto choré dieťa budú s doplatkom takmer 80 eur. "Dokonca ťažko telesne postihnutí pacienti s amputáciami by platili za privykaciu protézu od 200 do 650 eur a za definitívnu protézu od 300 do 1 200 eur," tvrdí komora.

Ortopedickí technici preto žiadajú vládu a poslancov Národnej rady SR, aby zvážili, či je toto správny spôsob šetrenia. "Aktuálny cenník je platný do konca januára. S novým cenníkom poskytovatelia lekárenskej starostlivosti vo výdajniach ortopedicko-protetických zdravotníckych pomôcok nesúhlasia a odmietajú ho. Zo strany VšZP ide o nátlak v časovej tiesni. Komora má za to, že zmluvné vzťahy a ich detaily mali byť doriešené ešte pred koncom minulého roka. Avšak VšZP sa k téme prihlásila až po medializácii 28. decembra minulého roka," dodala komora.

Doplatky na úrovni 100 eur chce podľa komory Všeobecná zdravotná poisťovňa zaviesť aj za bežne vydávané pomôcky, napríklad za ortézy po operácii kolenného kĺbu. Za pevné plastové ortézy pri zlomeninách nohy, predkolenia alebo členku by mali pacienti doplácať aj viac ako 60 eur. Slovenská komora ortopedických technikov upozorňuje na skutočnosť, že tieto doplatky by boli v rozpore s platným opatrením Ministerstva zdravotníctva SR, ktorým sa vydáva Zoznam zdravotníckych pomôcok na mieru a garantuje dostupnosť individuálnych ortéz a protéz všetkým pacientom bez doplatku.

Vyberáme z poistovne.sk

dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur
redakcia-letisko

Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

UNIQA pripomína, že vzhľadom na pretrvávajúcu mimoriadnu bezpečnostnú situáciu na celom území Izraela a Palestíny, ktorá vznikla v dôsledku vojnového konfliktu, nie je možné klientom cestujúcim do týchto krajín garantovať zaistenie asistenčných služieb. Z tohoto dôvodu cestovné poistenie pre dane krajiny nie je účinné.
15.04.2024
Čítať viac o Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

Vyberáme z banky.sk