Aj TOTO ovplyvňuje výšku havarijnej poistky

Uvažujete o kúpe nového či jazdeného auta s tým, že by ste mali záujem o havarijnú poistku? Dnes si povieme trocha viac o faktoroch, ktoré sú v tomto prípade v hre a od ktorých sa odvíja jej cena.





Aké škody vám kryje havarijné poistenie?

Na úvod si povieme, kedy a v čom vám havarijné poistenie pomôže. Ak má vodič uzatvorené havarijné poistenie, to mu kryje škody, ktoré si na vlastnom aute spôsobí on sám. „Rovnako tak v prípade, že má uzatvorené havarijné poistenie a niekto napríklad nabúra do jeho auta, škody si môže uplatniť zo svojej havarijnej poistky. Jeho poisťovňa si potom bude regresovať škodu od poisťovne vinníka nehody,“ vysvetľuje Milan Janásik, manažér komunikácie a hovorca poisťovne Generali s tým, že ak si vodič havarijné poistenie neuzatvoril, škody, ktoré si na aute spôsobí on sám, mu, žiaľ, poistenie nekryje. „Ak by mu však škodu na aute spôsobil niekto iný, tie sa preplatia z PZP vinníka nehody.“

Čo vás zaujímalo v poradni o poistení auta


Do výpočtu ceny havarijného poistenia vstupuje mnoho faktorov, napríklad tieto:
  • vek vozidla
  • vek vodiča
  • trvalý pobyt vodiča
  • bezškodový priebeh

Kedy už o havarijnom poistení neuvažovať?

Určiť hranicu, kedy už havarijné poistenie nie je pre vodiča atraktívne, je naozaj ťažké, pretože ide vždy o vysoko individuálne rozhodnutie klienta. „Vo všeobecnosti však platí, že vodiči si havarijné poistenie neuzatvárajú na veľmi staré, napríklad dvadsaťročné autá,“ hovorí ďalej Janásik.

lista Neprehliadnite

Zaváži aj to, či ste fyzická osoba alebo podnikateľ

Do hry môžu vstúpiť aj iné faktory. „Výšku poistného ovplyvňuje najmä poistná suma (cena motorového vozidla), vek poistníka a či ide o právnickú osobu alebo fyzickú, respektíve fyzickú osobu – podnikateľa,“ hovorí Daniela Vlčková z komunikácie a PR Wüstenrot poisťovne s tým, že ďalší parameter, ktorý má vplyv na cenu, je voliteľná spoluúčasť, prípadne vernostné zľavy. Cena havarijného poistenia tiež závisí od úrovne poistného krytia. Zistite si, z akých úrovní a typov rizík si môžete vybrať. Úlohu tu zohráva aj to, či jazdíte bez nehôd – v takom prípade sa zvyknú dávať bonusy.

Lista Odporucame

Nezabúdajte na pripoistenia

Cena poistenia závisí aj od pripoistení. Tu je spektrum široké – napríklad pripoistenie úrazu. „Druhým typicky odporúčaným pripoistením je poistenie čelného skla, ktoré sa vzťahuje na náhodné poškodenie alebo zničenie čelného skla motorového vozidla,“ hovorí Daniela Michaličová, riaditeľka úseku komunikácie a bankopoisťovníctva Komunálnej poisťovne s tým, že je dobré pripoistiť si tiež batožinu a poistenie náhradného vozidla, z ktorého sú kryté náklady na prenájom náhradného vozidla kým je vaše poškodené vozidlo v servise.

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk