Chystáte sa cez sviatky cestovať autom? Pozor na sviatočných vodičov

V predvianočnom období mnohých z nás čaká dlhšia cesta autom. Aj keď sme na šoférovanie zvyknutí, v tomto období by sme predsa len mali dbať na zvýšenú opatrnosť.






A to najmä pre „sviatočných“ vodičov, ktorí auto z garáže nevyťahujú počas roka príliš často. Čo z takejto situácie môže vzniknúť a ako jej predísť?

Pozor na počasie

V tomto ročnom období treba zohľadniť najmä počasie, tiež však aj svoje vlastné schopnosti. Samozrejme, nezaručí vám to, že to isté urobí aj vodič pred vami či za vami, avšak vo výraznej miere to zvýši vaše šance dostať sa v poriadku do cieľa. O tom, ako sa postarať o auto pred zimou, sa môžete dočítať napríklad v našich starších článkoch.

Čo všetko pokrýva PZP a havarijné poistenie?

Technická stránka veci je dôležitá, môžete byť akokoľvek zdatný vodič, ak si napríklad neprezujete pneumatiky, bude vám to málo platné. „Počas predvianočného obdobia odporúčame vodičom, aby boli mimoriadne opatrní, niekedy aj trpezliví, keďže je pravda, že v tomto období je na cestách viac „sviatočných“ vodičov. Zimné pneumatiky sú v tomto období samozrejmosťou,“ vraví Milan Janásik, manažér komunikácie a hovorca poisťovne Generali. „Počas minulého roka sme denne v našej poisťovni zaznamenali v havarijnom a povinnom zmluvnom poistení priemerne 56 škôd a počas predvianočného týždňa, teda 19. až 24. decembra, to bolo denne v priemere až 69 škôd, teda o zhruba 20 % viac.“

llista Neprehliadnite
Stále platí, že by sme sa mali triezvo a reálne pozrieť najmä sami na seba. „Sviatoční, ale aj skúsení vodiči by nemali preceňovať svoje schopnosti a zároveň nepodceňovať rôzne okolnosti, ktoré majú vplyv na dopravnú situáciu či prípadné kolízie (ako je počasie, nevyspytateľnosť iných účastníkov cestnej premávky a podobne),“ hovorí Daniela Vlčková z komunikácie a PR Wüstenrot poisťovne s tým, že všetci motoristi by mali dbať, aby vozidlo bolo v adekvátnom technickom stave (s ohľadom na zimné/letné podmienky), sústrediť sa počas jazdy na cestu (nevenovať sa iným činnostiam a nenechať sa rozptyľovať inými podnetmi...), keďže k nehode môže prísť nepozornosťou v zlomku sekundy. A, samozrejme, dodržiavať pravidlá cestnej premávky.

Sviatky sú vždy „nehodovejšie“

Podľa Heleny Kanderkovej, špecialistky externej komunikácie z Allianz - Slovenskej poisťovne, sú z pohľadu štatistík každoročne o niečo nehodovejšie sviatky, najmä dni pred Dušičkami a veľkonočné sviatky, keďže ide o relatívne krátke sviatočné obdobie, počas ktorého sa množstvo vodičov presúva autom k svojim rodinám a blízkym. „Vianočné sviatky spolu so Silvestrom a Tromi kráľmi sú pomerne dlhé sviatky a motoristi sa presúvajú rôznorodo - niektorí cestujú tesne pred Vianocami a pred Silvestrom sa vracajú naspäť, iní ostávajú v cieľovej destinácii počas celého vianočného obdobia a naspäť cestujú až po skončení sviatkov. Tým sa počet motoristov na cestách takpovediac "rozloží",“ vysvetľuje ďalej s tým, že všeobecne nehodovejšie sú aj dni tesne pred víkendom a po skončení víkendu, keď sa vodiči vo väčšom počte presúvajú po cestách. Špecifikom Vianoc a Silvestra sú najmä častejšie prípady nehôd spôsobených alkoholom za volantom.

Jednoznačne však odporúča počas jazdy v období Vianoc dbať o zvýšenú bezpečnosť na cestách, to znamená:
  • jazdiť pomalšie ako obvykle
  • dodržiavať bezpečnú vzdialenosť, pretože na mokrej či zamrznutej vozovke je brzdná dráha omnoho dlhšia
  • pred cestou skontrolovať stav svojich pneumatík
  • v úsekoch so zníženou viditeľnosťou používať diaľkové či hmlové svetlá
  • jazdiť opatrne najmä v obciach a v blízkosti kostolov a námestí s vianočnými stromčekami, kde sa zvykne zdržiavať viac ľudí

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk