Takto môžu zvýšiť svoju bezpečnosť dôchodcovia za volantom

Slováci starnú a každý rok pribúda šoférov - seniorov. Viete po akej miery sa podieľajú na dopravných nehodách? Poradíme, ako môžu zvýšiť svoju bezpečnosť za volantom.





Kým slovenskí seniori sa na počte dopravných nehôd podieľajú 12%, v západnej Európe tvorí podiel seniorov na celkovom počte dopravných nehôd až 25%. Dôvodov je niekoľko. Vo vyspelých krajinách je oveľa viac seniorov držiteľom vodičského preukazu aj vlastníkom vozidla, viac sa zapájajú do verejného života a viac cestujú.

Podľa štatistík Allianz - Slovenskej poisťovne, podiel seniorov na dopravných nehodách je nižší ako by sme mohli očakávať. „V minulom roku sme zaznamenali dohromady 88 550 dopravných nehôd z havarijného aj povinného zmluvného poistenia. Vodiči seniori, teda 60 a viac roční, sa na celkovom objeme škôd podieľali približne 12-timi percentami,“ konštatuje hovorkyňa Allianz – SP Lucia Muthová.

Viac seniorov na cestách

V dôsledku demografických zmien sa trend nárastu seniorov na cestách očakáva aj na Slovensku. Kým v roku 2000 bol v slovenskej populácii podiel obyvateľov starších ako 60 rokov 15,30 %, v roku 2015 to už bolo 20,50 %. Zo správy OSN o stárnutí populácie vyplýva, že v roku 2030 by mali seniori tvoriť viac ako štvrtinu (26,40 %) populácie na Slovensku. Dôležitosť témy bezpečnosti cestnej premávky starnúcej populácie bude preto neustále narastať.

Tipy pre zvýšenie bezpečnosti na cestách – nielen pre seniorov:

  • Vyhnite sa jazde v náročných podmienkach, napríklad pri západe slnka, v daždi alebo v dopravnej špičke.
  • Ak sa pri šoférovaní necítite vo svojej koži, navštívte svojho lekára. Často môže ísť aj o vedľajšie účinky užívaných liekov. Lekár vám môže urobiť testy zraku a sluchu.
  • Podľa zákona o cestnej premávke sú vodiči, ktorí majú nad 65 rokov, povinní absolvovať pravidelnú lekársku prehliadku.
  • Medzi staršími ľuďmi existujú určité rizikové skupiny, napríklad tí, ktorí trpia demenciou alebo Alzheimerovou chorobou. Pred riadením vozidla by mali určite konzultovať svoj stav s lekárom.
  • Únava je hlavnou príčinou mnohých vážnych nehôd. Takže nezabudnite plánovať dostatočné prestávky počas dlhších ciest.
  • Špecializovaný alebo opakovací tréning vodičov vám môže pomôcť lepšie odhadnúť správanie vášho auta v náročných dopravných situáciách, napríklad keď je cesta klzká alebo zamrznutá, tzv. škola šmyku
  • Pri kúpe nového vozidla sa poraďte s odborníkom. Niektoré typy vozidiel sú totiž vhodnejšie pre starších ľudí ako iné.
  • „Zraniteľní" účastníci cestnej premávky, ako napríklad chodci a cyklisti, by mali dbať na to, aby boli čo najviditeľnejší: noste svetlé, odrážajúce oblečenie a udržiavajte reflektory čisté.
  • Defenzívne správanie pomáha udržať bezpečnosť všetkých účastníkov cestnej premávky, predovšetkým na mestských cestách, prechodoch pre chodcov a na zložitých križovatkách.

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk