Ako zabezpečiť auto pred krádežou

Páka, alarm, GPS,... trh ponúka niekoľko možností, ako zabezpečiť auto pred krádežou. Vysvetlíme vám, ako fungujú a či ich uznáva aj poisťovňa.





Vykradnuté či ukradnuté auto nikoho nepoteší. Okrem materiálnej škody stratíte veľa času aj na polícii a v poisťovni. Medzi najjednoduchšie odporúčania, ako znížiť riziko vykradnutia či ukradnutia auta patrí aj to, aby ste zlodejov nelákali vecami ponechanými na viditeľnom mieste v aute. Hlavne kabelky, peňaženky, či obálky (aj keď sú v nich bezcenné dokumenty). Taktiež sa vyhnite parkovaniu na opustených neosvetlených miestach. Posledným, no veľmi dôležitým odporúčaním je mať auto zabezpečené proti krádeži. Pozrime sa, čo máte na výber.

1. Imobilizér

Štandardným zabezpečením nových áut je elektronický imobilizér. Toto základné zabezpečenie je u väčšiny poisťovní postačujúce v priemere do limitu hodnoty nového vozidla, teda okolo 20 000 eur, hoci limit sa môže tiež u jednotlivých poisťovní líšiť. K imobilizéru si môžete ešte objednať ďalší druh zabezpečenia ako alarm, mechanické zabezpečenie páky, či vyhľadávací systém na báze GPS.


2. Alarm

Trh dnes ponúka viacero druhov alarmov. Ten najjednoduchší je alarm s vnútornými senzormi pohybu. Aktivuje sa, ak sa vo vozidle zaznamená pohyb. Zložitejšie alarmy sú vybavené senzormi náklonu alebo pohybu. Samozrejme, aby alarm splnil svoju úlohu, musí byť aktivovaný. Húkajúce auto budí pozornosť a zlodeja môže nakoniec odradiť.

3. GPS vyhľadávanie

Vyhľadávacie systémy na báze GPS sú pomerne účinné. Hlavne preto, že pre páchateľa je často zložité vôbec zistiť, že sa vo vozidle nachádzajú, nie to ešte ich eliminovať. Nevýhodou je vyššia vstupná investícia a mesačné poplatky za „stráženie“.

4. GSM

Oproti GPS technológii je technológia na báze GSM pomerne neúčinná. Dôvodom sú bežne dostupné rušičky GSM signálu.

5. Páka na volant

Rozumnejšia voľba je mechanické zabezpečenie riadiacej páky, ktorého prekonanie je síce časovo náročné, no ak sa zlodej dostane do vozidla napríklad v noci a nie je ničím rušený, má dostatok času poradiť si s takouto prekážkou. Poisťovne dokonca ani neakceptujú páku na volant pre jej ľahké prekonanie.

6. Pieskovanie skiel

Pieskovanie skiel alebo leptanie môže do určitej miery odradiť zlodejov. Ak by chcel zlodej auto neskôr legalizovať, znamenalo by to pre neho vyššie náklady spojené s výmenou skiel. Ak však chce zlodej auto predať na súčiastky, pieskovanie ho neodradí.

7. "Tajný" vypínač

Tajným vypínačom máme na mysli vypínač, ktorým dokážete prerušiť prívod elektriny do motora. Ak je vypínač zapnutý, jednoducho nenaštartujete. Zvyčajne býva umiestnený pod prístrojovou doskou tak, aby ho nebolo vidieť, no aby na neho šofér dočiahol rukou. Ak by vás však zlodej sledoval, keď opúšťate vozidlo, podľa pohybov by zrejme zistil, kde má vypínač hľadať.

Jednoznačná rada, ktorý spôsob ochrany vozidla považujú poisťovne za najúčinnejší, neexistuje. Ak máte viac ako jedno zabezpečenie, auto je viac chránené. Podmienkou je, že zabezpečenie musí byť aktivované! Páka na volant položená na sedadle spolujazca veľa vody nenamúti.

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk