Téma: Poistenie domácnosti
Otázka:

Bývame v prenajatom byte v dome, ktorý celý patrí súkromnej osobe. Majiteľ od nás požaduje, aby sme si uzatvorili poistenie zodpovednosti na sumu 400.000 eur. Zdá sa nám to veľa. Koľko by stálo poistné na rok? V akom prípade by sa nám toto poistenie mohlo hodiť?

Odpoveď:
Predpokladám, že keďže ste nájomcom bytu, majiteľ bytu má na mysli uzatvorenie poistenie zodpovednosti z občianskeho života. Je to druh zodpovednosti za škodu, ktorú môžete spôsobiť užívaním domácnosti v prenajatom byte, napríklad ak vytopíte susedov pri používaní práčky či umývačky riadu. Na takýto druh poistenia zodpovednosti za škodu je poistná suma 400-tisíc eur naozaj neobvykle vysoká. Vo vašom prípade by sme odporúčali poistnú sumu v rozmedzí od 50-tisíc do 150-tisíc eur, samozrejme od jej výšky bude aj závisieť aj výška poistného. Pri poistnej sume 50-tisíc eur ide zhruba o 15 eur ročne, pri poistnej sume 150-tisíc eur rátajte so sumou do 50 eur ročne.

Je však možné, že majiteľ bytu mal na mysli aj poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou prenajatého bytu. Ponúkame aj takéto poistenie a pri rovnakej poistnej sume ako pri poistení z občianskej zodpovednosti by bol doplatok na poistnom zhruba do 20 eur ročne.
Odpovedal: Milan Janásik (30.11.2017)
Späť

Vyberáme z banky.sk