Poistenie zodpovednosti. Čo všetko sem patrí a kedy sa nám zíde?

Poistenie majetku nemusí byť len o poistení nehnuteľnosti či domácnosti. Moderné poistenia ponúkajú možnosť poistiť si v rámci poistenia majetku aj zodpovednosť za škodu. Ako na to a aké je v tomto smere naše povedomie?





O možnosť uzatvoriť si k majetkovému poisteniu i poistenie zodpovednosti za škodu má záujem stále viac ľudí. „Napríklad v poisťovni Generali si takéto poistenie ako súčasť poistenia uzatvára už zhruba deväť z desiatich klientov,“ vysvetľuje Milan Janásik, manažér komunikácie a hovorca poisťovne Generali.

Rozbité okno, pohryzený poštár či neúmyselne poškodený tovar v obchode

Poistenie zodpovednosti kryje všetky škody, ktoré vzniknú následkom činnosti členov domácnosti alebo zvierat. Takisto však aj škody, ktoré vzniknú v súvislosti s vlastníctvom nehnuteľnosti, pozemku alebo škodou, ktorá je spôsobená vybavením budovy, napríklad prasknuté radiátory a vytopený byt susedov, požiar vzniknutý po skrate elektrospotrebičov... „Ale ide tu aj o také škody, ak napríklad naše deti rozbijú susedovi loptou okno, prípadne náš pes pohryzie poštára alebo aj ak neúmyslene rozbijeme, či zničíme tovar v obchode, tak táto škoda je tiež krytá poistením zodpovednosti,“ hovorí Helena Kanderková, špecialistka externej komunikácie Allianz - Slovenskej poisťovne.

Lista Odporucame

Škody, ktoré vyplývajú z vlastníctva poisteného majetku

Poistenie zodpovednosti teda kryje škody na majetku a zdraví, ktoré spôsobí poistený alebo ostatní členovia jeho domácnosti (deti) iným (tretím) osobám. „Poistná ochrana sa rovnako vzťahuje na škody, ktoré vyplývajú z vlastníctva poisteného majetku (napríklad v dôsledku prasknutej privádzacej hadice do práčky dôjde k vytopeniu susedov, alebo spadne zo strechy škridla na susedovo auto),“ vysvetľuje Ján Ďurech, hovorca poisťovne Aegon. Poisťovňa podľa neho uhradí všetky škody na zdraví a majetku, ktoré klient neúmyselne spôsobil niekomu inému a to kdekoľvek na území Európskej únie. Poistenie zodpovednosti navyše kryje i škody, ktoré spôsobili domáce zvieratá poistenej osoby, napríklad útok psa.

Prasknuté akvárium

Milan Janásik opisuje prípad, keď mal klient v byte 200-litrové akvárium, ktoré prasklo a voda zatopila tri byty jeho susedov pod ním. „Poškodila steny, nábytok, aj podlahy. Škoda sa vyšplhala na viac ako 11-tisíc eur, preplatilo ju práve poistenie zodpovednosti,“ vysvetľuje s tým, že poistenie zodpovednosti za škodu kryje tak zodpovednosť za škody z držby vlastníctva nehnuteľnosti (ak napríklad spadne sneh zo strechy domu na zaparkované auto), ako aj z občianskeho života (ak napríklad klient rozbije v obchode vázu či drahú fľašu alkoholu). Ďalšou výhodou poistenia zodpovednosti za škodu podľa neho je, že toto poistenie kryje nielen škody, ktoré spôsobí majiteľ nehnuteľnosti, ale vzťahuje sa aj na všetky osoby, ktoré s ním žijú v spoločnej domácnosti. Preplatí tak aj škody, ktoré spôsobí jeho manžel či manželka alebo deti. „Poistenie ocenia aj tí, ktorí majú domáceho miláčika. Ak by totiž napríklad pes roztrhal návšteve topánky, preplatí ich práve poistenie zodpovednosti za škodu.“

lista Neprehliadnite

Naše povedomie sa v tejto oblasti zlepšuje

Pociťujeme poistenie zodpovednosti ako potrebné? Podľa Heleny Kanderkovej áno. „Môžeme konštatovať, že so stúpajúcim právnym povedomím Slovákov stúpa aj ich povedomie o potrebe poistenia zodpovednosti. Väčšina našich klientov si tak pri poisťovaní svojej domácnosti či nehnuteľnosti pripoisťuje aj zodpovednosť za škodu,“ vysvetľuje ďalej s tým, že škodu v domácnosti alebo na nehnuteľnosti si uplatňujú najmä tí, ktorí nemajú vlastné poistenie majetku. Napríklad ak ich vytopil sused. „Výška nárokov z vymáhaných škôd zo zodpovednosti za posledné roky je viac-menej konštantná. Klienti si viac uplatňujú iné poškodenia, ako mobilné telefóny, tablety, PC ,TV.“

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk