Dôvera: ZAP-u nezáleží na dosiahnutí dohody

Stanovisko zdravotnej poisťovne Dôvera k aktuálnej situácii týkajúcej sa zatiaľ nedosiahnutej dohody so Zväzom ambulantných poskytovateľov.




Postup vedenia Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP) potvrdil, že mu nejde o dosiahnutie dohody s Dôverou a zabezpečenie kontinuálneho poskytovania zdravotnej starostlivosti pre svojich pacientov a našich poistencov.

Svojimi krokmi robí otvorenú náborovú kampaň konkurenčným zdravotným poisťovniam, poškodzuje naše dobré meno a uvádza našich poistencov do neistoty. Zneužíva na to pre poisťovne najcitlivejšie obdobie v roku, teda záver septembra. Navyše pri tom používa nehorázne klamstvá, zavádza našich poistencov a celú verejnosť.

V rozpore s etickými zásadami lekárov a bez ohľadu na prebiehajúce rokovania, vedenie ZAP a osobitne niektorí jeho členovia ako MUDr. Peter Lipták, svojich pacientov otvorene a prostredníctvom zavádzajúcich informácii zastrašujú a nabádajú ich, aby sa stali poistencami iných zdravotných poisťovní.

Jednoduché porovnanie ponúk od rôznych zdravotných poisťovní ukazuje, že vedenie ZAP-u ide aj proti záujmom svojich členov. ZAP odmieta najvýhodnejšiu cenovú ponuku od Dôvery, ktorá počíta so zvýšením platieb spolu o 11 % a naopak, prijal ponuku navýšenia zdrojov o 8 % od štátnej zdravotnej poisťovne. 

Týmto krokom vedenie ZAP potvrdzuje, že mu nezáleží ani na svojich pacientoch. Odmieta zvýšenie kvality poskytovania zdravotnej starostlivosti a nestotožňuje sa ani s tým, že zo zvýšenia platieb za zdravotnú starostlivosť by mali mať osoh aj pacienti.

S týmto postupom nesúhlasia niektorí členovia ZAP a postupne sa nám od nich začínajú vracať podpísané dodatky k zmluvám.

V prípade, že nedôjde k vzájomnej dohode do konca mesiaca, postup pre našich poistencov je od 1. 10. 2017 nasledovný:

1. Na dennej báze aktualizujeme zoznam tzv. zmluvných ambulancií na našom webe. Poistenci si tak môžu overiť, či máme uzavretú zmluvu s konkrétnym poskytovateľom.
2. Budeme hradiť poskytovanie zdravotnej starostlivosti (do výšky 100% ako u zmluvných poskytovateľov), ktorú poskytnú našim poistencom tzv. nezmluvní lekári (lekári bez zmluvy s Dôverou). Na základe verejného prísľubu nebude potrebný súhlas poisťovne pred poskytnutím zdravotnej starostlivosti.
3. Ak dôjde k tomu, že lekár vyberie od pacienta peniaze za poskytnutie zdravotnej starostlivosti, Dôvera to refunduje v plnej výške (do výšky 100% úhrady za poskytnutú zdravotnú starostlivosť). Upozorňujeme, že ide o náklady na zdravotnú starostlivosť.
4. V prípade akútnej zdravotnej starostlivosti je lekár povinný ošetriť pacienta bez priamej úhrady a Dôvera toto ošetrenie uhradí.

Vyberáme z poistovne.sk

dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur
redakcia-letisko

Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

UNIQA pripomína, že vzhľadom na pretrvávajúcu mimoriadnu bezpečnostnú situáciu na celom území Izraela a Palestíny, ktorá vznikla v dôsledku vojnového konfliktu, nie je možné klientom cestujúcim do týchto krajín garantovať zaistenie asistenčných služieb. Z tohoto dôvodu cestovné poistenie pre dane krajiny nie je účinné.
15.04.2024
Čítať viac o Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

Vyberáme z banky.sk