Vyšetrovanie podvodov v zdravotníctve sa nekončí

Lekári predpisovali lieky, ktoré pacienti nikdy nedostali. Drahé zdravotné pomôcky boli nahradené lacnými verziami. Aj toto je realita v slovenskom zdravotníctve. Poisťovňa Dôvera nám prezradila viac.





Podozrenie, že v zdravotníctve nie je všetko s kostolným poriadkom, začala mať Dôvera už v minulom roku. Jednalo sa predovšetkým o ortézy dolných a horných končatín, trupu a krku . "Na základe podnetov od pacientov, štatistických anomálií a výrazného rastu nákladov na individuálne vyrábané zdravotnícke pomôcky sme vykonali viacero kontrol, z ktorých vyplynuli podozrenia, že naši poistenci nedostali individuálne ortopedické zdravotnícke pomôcky, ale štandardné zdravotnícke pomôcky," uviedol PR špecialista zdravotnej poisťovne Dôvera Matej Štepianský.

Ako a kedy zmeniť zdravotnú poisťovňu? Poradíme!

Na základe podozrení, ktoré vyplynuli z interných kontrol, poisťovňa aktívne začala oslovovať svojich poistencov a zisťovať, akú ortopedickú pomôcku v skutočnosti dostali. Zaujímalo ich, či im v skutočnosti boli vydané ortézy vyrobené na mieru, alebo dostali sériovo vyrábané. Individuálne vyrábané ortézy sú niekoľkonásobne drahšie ako sériové. Pred ich výrobou pacienta odmerajú, aby ortéza spĺňala individuálne potreby a naozaj bola "ušitá" namieru.

lista Neprehliadnite
Takto postupne začali na povrch vychádzať skutočnosti, ktoré určite nerobia dobré meno nášmu zdravotníctvu. Do podvodov sú zapletení lekári, výdajne zdravotníckych pomôcok i lekárne. Spôsobené škody sa počítajú v stovkách tisícoch eur, možno presiahnu i milión. Dôvera aktuálne preveruje 26 subjektov po celom Slovensku - nemocnice, výdajne zdravotníckych pomôcok a polikliniku, pričom sa sústredia na obdobie od júna 2016. Výsledky hĺbkových kontrol zverejní Dôvera v priebehu októbra-novembra tohto roka.

Čo bude ďalej

Týmto sa kontroly v zdravotníctve nekončia. Poisťovňa sa chce zamerať aj na ďalšie zdravotnícke pomôcky, akú sú vložky do topánok či plienky. Napriek neférovému konaniu, poisťovňa neuvažuje o zrušení zmlúv s týmito subjektami. Aby sa podobným podvodom predišlo, je dôležitá aj angažovanosť poistencov. Pokiaľ poistencovi príde na mobil sms správa, že mu lekár predpísal recept a on vôbec u lekára nebol, treba kontaktovať poisťovňu. Časť podvodov bola totiž odhalená na základe reklamácií zo strany poistencov, ktorí upozornili poisťovňu, že im boli predpísané lieky resp. vydané lieky na ich meno, pričom u lekára ani v lekárni vôbec neboli.

Kontroly vykonáva aj Všeobecná zdravotná poisťovňa a zdravotná poisťovňa Union. Podvody neobišli ani ich. Uvidíme, aké opatrenia príjmu zdravotné poisťovne, aby obmedzili rozkrádaniu verejných financií. Čím menej peňazí sa z verejného zdravotníctva rozkradne, tým viac ostane na zdravotnú starostlivosť pre všetkých.

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk