Správne poskytnutá prvá pomoc môže zachrániť život dieťaťa

Viete, že 9. september bol Svetový deň prvej pomoci? Poznáte kritické miesta, kde sa stáva najviac detských úrazov?




Medzinárodná federácia spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca zaviedla v roku 2000 Svetový deň prvej pomoci. Od vtedy si každoročne druhú septembrovú sobotu pripomíname, že správne poskytnutá prvá pomoc môže každý deň v rôznych situáciách prispieť k záchrane ľudského života. Témou tohtoročného Svetového dňa prvej pomoci je prevencia nehôd a úrazov v domácnosti.

 PORADÍME: Kedy a ako zmeniť zdravotnú poisťovňu

„Aj domáce prostredie môže byť nebezpečným miestom. V našich domácnostiach dochádza až k 80-tim percentám nehôd a úrazov. Deti sa najčastejšie zrania v kuchyni alebo kúpeľni. Kúpeľňová dlážka je tiež častou príčinou pošmyknutia a následného pádu seniorov,“ povedal MUDr. Viliam Dobiáš, CSc., prezident Slovenského Červeného kríža. Podľa údajov ide najčastejšie o popáleniny, zlomeniny následkom pádu, dusenie či krvácanie, uštipnutie hmyzom a dokonca otravy, u detí najmä chemikáliami, pracími práškami či liekmi. Najviac ohrozenými sú práve deti. Svetová zdravotnícka organizácia upozorňuje na to, že hoci úrazy majú za následok viac ako polovicu úmrtí detí,  tejto problematike sa venuje málo pozornosti.  

lista Neprehliadnite

O tom, že počet detských úrazov neustále stúpa hovorí aj štatistika Komunálnej poisťovne. Priemerne registrujú 700 úrazov ročne.

Škrabance, drobné poranenia či menšie pády sú u detí takmer na dennom poriadku. K vážnejšiemu úrazu však môže prísť nečakane, bez prítomnosti rodiča, ktorý ovláda zdravotný stav svojho dieťaťa. Jednoduchá, ale veľmi prospešná môže byť kartička so základnými údajmi o dieťati, ktorú rodičia  môžu vložiť deťom do školskej tašky, peračníka či peňaženky. Kartička môže byť dobrým pomocníkom pre učiteľky, vychovávateľky alebo lektorov na krúžkoch. Rodičia do nej môžu vpísať základné informácie – okrem mena a kontaktu na rodiča aj informácie o alergiách, užívaných liekoch či krvnej skupine dieťaťa. To všetko môže pomôcť pri poskytovaní prvej pomoci laikom, ale aj privolaným zdravotníkom pri poskytovaní odbornej zdravotnej starostlivosti.

17 09 20 KPAS

 


Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Vyberáme z banky.sk