Detské poistenie. Áno alebo nie?

Detské poistenie sa už síce na Slovensku udomácnilo, ale stále je dosť rodín, kde nie je takpovediac zvykom. Má zmysel o ňom rozmýšľať? Pozrieme sa na to v nasledujúcich riadkoch.





Odškodné v prípade úrazu či financie v prípade choroby alebo trvalých následkov. Tieto veci rodičia očakávajú, keď uzatvárajú svojim deťom poistenie. „Poistenie pomôže zmierniť následky neočakávanej životnej situácie, ako je úraz, zranenie či trvalé následky úrazu,“ hovorí Helena Kanderková z Allianz-SP. Štatistiky poisťovne potvrdzujú, že úrazy detí nie sú vôbec ojedinelé. „Každý deň evidujeme v priemere 29 úrazov detí. Najčastejšie ide o zlomené končatiny, pády, rezné a tržné rany. V rámci poistenia rodičia deťom najčastejšie dojednávajú poistenie trvalých následkov úrazu, denné odškodné počas liečenia úrazu, kritické choroby a poistenie chirurgického zákroku.“

Dôležité je aj poistenie rodiča

Je teda dôležité, aby rodičia dávali poistiť svoje deti? „Pri odpovedi na túto otázku je najdôležitejšie povedať, že voči finančnej strate pre rodinu, a teda i pre dieťa, je dôležité poistenie rodiča v rozsahu primeranom jeho podielu na finančnom zabezpečovaní rodiny,“ vysvetľuje Beata Lipšicová, PR konzultantka poisťovne UNIQA s tým, že poistením rodič zabezpečí finančné prostriedky pre dieťa do budúcnosti i v prípade, kedy to už nemôže urobiť sám, teda pri jeho úmrtí či úplnej invalidite. „Čo sa týka poistenia detí, to zabezpečuje finančné prostriedky v prípade závažného úrazu dieťaťa – pri trvalých následkoch úrazu prostriedky pre možné zvýšené životné náklady. Je to najdôležitejšia súčasť poistenia detí. Väčšie trvalé následky úrazu môžu absolútne zmeniť finančné potreby rodiny i samotného dieťaťa do budúcnosti. Poistením dieťaťa zabezpečuje rodič zároveň finančné prostriedky i v prípade kritických chorôb dieťaťa, úrazov, chirurgických nákladov a podobne – suma pri aktuálnej finančnej potrebe.“


Sporenie do dospelosti

Nejde však len o samotné krytie v prípade choroby či úrazu. „Až 82 percent rodičov, ktorí svojmu dieťaťu, respektíve deťom uzavreli životné poistenie, považuje takého poistenie aj za formu sporenia do dospelosti a finančnú pomoc pri začiatku vysokoškolského štúdia, svadbe alebo v prípade, že si ich dieťa bude brať hypotéku,“ hovorí Blanka Hatalová, členka predstavenstva Komunálnej poisťovne. Podobne sa vyjadrila aj Monika Majerčíková, vedúca komunikácie poisťovne Generali. „Význam investičného poistenia pre deti je aj v tom, že rodičia dieťaťu už odmalička vytvárajú finančnú rezervu, ktorá môže byť jednorazová alebo priebežná (možno priebežne extra investovať, ako aj vyberať investované prostriedky).“

Táto finančná rezerva neskôr pomôže dieťaťu ako štart do života. Mnohé produkty dávajú dospelému, ktorý poisťuje dieťa, aj spôsob, ako mu zabezpečiť nielen garantovanú poistnú sumu, ale napríklad aj podiel zo zisku. Sú totiž aj také, súčasťou ktorých je investičná zložka, o ktorej tento dospelý rozhoduje.

TIP: Sporiť deťom nemusíte iba na životnej poistke. V dlhodobom horizonte sa vám oplatí investovanie.


Ako si vybrať?

Pri výbere treba, samozrejme, zohľadniť svoje finančné možnosti, ale zároveň si treba ponuku poisťovní dôkladne preštudovať, keďže prakticky každá ponúka vlastné benefity a pre každého je zaujímavé niečo iné. Niekto ocení investičnú zložku, niekto zasa napríklad kartu s cestovným poistením. Keďže je to však rozhodnutie na dlhé roky, za podrobnejšie preskúmanie ponúk to určite stojí.

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Vyberáme z banky.sk