Dovolenku s bicyklom? Nezabúdajte na bezpečnosť a zvážte poistenie

Leto je zároveň sezónou bicyklov. Ak máte v pláne stráviť svoju dovolenku aj týmto spôsobom, zvýšte pozornosť. Krádeže bicyklov stúpajú - a preto je namieste uvažovať o poistení. A tiež by ste mali porozmýšľať, ako bicykel bezpečne a prakticky prevážať. Ako na to?


Prinášame vám zopár užitočných informácií.

Lákajú vás vzdialené cyklotúry? Milovníkov tohto športu máme u nás mnoho a nezriedka vrazíme do kúpy bicykla nemalé peniaze. V tom prípade by sme však mali venovať zvýšenú pozornosť bezpečnému prevozu, aby naša investícia nevyšla nazmar. Ak máte k dispozícii priestorovo veľké auto, jeho výhodou je, že dovoľujú previezť v kufri dva aj tri bicykle. Tu však netreba zabúdať najmä na dôkladné upevnenie. „V prípade dopravnej nehody sa z nedostatočne upevneného bicykla v kufri stáva nebezpečná zbraň pre všetkých pasažierov. A práve v tom spočíva zásadná nevýhoda prevážania bicykla v interiéri vozidla,“ hovorí Martina Cvachová, hovorkyňa poisťovne Groupama s tým, že za nedostatočné upevnenie bicykla v aute môžete dostať pokutu až 50 eur.

Ako cestovať do zahraničia správne poistený – pošlite nám svoju otázku


Čo však využiť na bezpečnejšie zaistenie bicykla vo vnútri auta? Napríklad interiérové cyklonosiče do auta v podobe hliníkových rámov, do ktorých zachytíte bicykel po odmontovaní predného kolesa. Podľa informácií od poisťovne Groupama niektoré druhy väčších vozidiel disponujú špeciálnym ineriérovým upevňovacím systémom na bicykle, ide však skôr o zriedkavosť. Výhodou pri prevážaní bicyklov v kufri je fakt, že nie sú vystavené poveternostným vplyvom a nijako neobmedzujú šoféra v jazde. Pravdou je však aj to, že uberú z batožinového priestoru a pri častejších presunoch si svoje zákonite odnesie aj interiér vozidla. Ide najmä o to, ako často bicyklujete, a ak je to naozaj často, môžete sa poobzerať aj po bezpečnejších spôsoboch prevozu.

Za zmienku tiež stojí, že ak prevážate väčší náklad, napríklad v podobe bicyklov, treba dbať na zvýšenú opatrnosť. „Aby sa vaša cyklotúra zaobišla bez zbytočných drám, predtým, ako vyrazíte, presvedčte sa, že máte batožinu poistenú v rámci havarijného poistenia,“ dodáva Martina Cvachová.

Počet krádeží bicyklov stúpa

Popularita alternatívnych spôsobov dopravy je na vzostupe, ale to bohužiaľ aj odcudzenia. Zaujímajte sa, či je váš bicykel krytý v rámci poistenia domácnosti, aké sú vaše povinnosti a čo musíte dodržať, aby vám bola prípadná škoda uhradená. Všetky tieto informácie v poistnej zmluve určite nájdete. „Krádeže bicyklov z uzamknutých pivníc či garáží nie sú vôbec ojedinelé. Ak je bicykel uložený v priestoroch tvoriacich príslušenstvo bytu, napríklad v pivnici v bytovom dome, je krytý automaticky. Ak ho chceme mať uschovaný vo vedľajšej stavbe, stačí si to dojednať v poistnej zmluve. Podmienkou je, aby bol priestor, kde bicykel uskladňujeme, dostatočne zabezpečený proti krádeži, to znamená uzamknutý bezpečnostnou visiacou zámkou alebo zámkou s cylindrickou vložkou,“ objasňuje podmienky krytia hovorkyňa Allianz – SP Lucia Muthová.


Výhody poistenia bicyklov

Ak ste vášnivý cyklista, môžete pouvažovať o poistení samotného bicykla, najmä ak máte v pláne vziať si ho so sebou na zahraničnú dovolenku. Pokúste sa na to spýtať už pri jeho kúpe, niektorí predajcovia poistenie poskytujú. Tiež sa zaujímajte, či poistenie platí len na území Slovenska, alebo aj v zahraničí. A čo je potrebné predložiť pri prípadnej krádeži? Podľa poisťovne Generali je potrebné doložiť policajnú správu. Samozrejme, bicykel musí zlodej ukradnúť z uzamknutého priestoru, teda z bytu, pivnice, hotelovej izby či z nosiča na aute. Ak nechajú cyklisti bicykel vonku, musia ho uzamknúť zámkou o pevný stojan, plot či zábradlie. Rátajte aj s istou spoluúčasťou klienta pri poistnej udalosti. A nezabudnite si uložiť telefónne číslo asistenčnej služby. V prípade potreby vám bude „na dobrej pomoci“.


Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk