Tehotná na dovolenke 2: Pozor na výluky z poistenia

Cestovné poistenie do zahraničia kryje náklady na ošetrenie súvisiace s komplikáciami v tehotenstve štandardne do 26.týždňa, existuje však možnosť poistiť sa aj počas celého tehotenstva. Budúcim mamičkám zároveň ponúkame niekoľko rád, na čo pred cestou nezabudnúť a kedy radšej neriskovať a zostať doma.




Poisťovne štandardne kryjú ošetrenie zdravotných komplikácií počas pobytu v zahraničí do 26.týždňa tehotenstva. Znamená to, že náklady na ambulantné ošetrenie, prevoz do najbližšej nemocnice ako aj hospitalizáciu budúcej mamičky napríklad počas dovolenky do tohto obdobia tehotenstva poisťovňa uhradí. V prípade, že je tehotná žena hospitalizovaná dlhšie ako 5 dní, v rámci liečebných nákladov má nárok aj na návštevu blízkej osoby, ktorej poisťovňa preplatí cestu a nocľah. V prípade, že o tom rozhodne lekár, má tiež budúca mamička nárok na transport domov. Nie vždy je to však pre komplikácie možné. „Preto by si mali tehotné pred cestou dôkladne skontrolovať, či a ako majú v rámci cestovného poistenia kryté aj tehotenstvo. Ich pobyt v zahraničí sa totiž môže nečakane predĺžiť aj kvôli tomu, že kvôli komplikáciám prevoz domov nie je možný,“ hovorí produktová manažérka cestovného poistenia UNIQA poisťovne Libuša Beniaková.

Ako cestovať správne poistený - poradňa pre čitateľov


Poistenie počas celého tehotenstva

Väčšina lekárov pripomína, že najvhodnejším termínom na dovolenku pre budúcu mamičku je druhý trimester (4.-7.mesiac), kedy je tehotenstvo najstabilnejšie. Vo väčšine poisťovní aj preto pre úhradu všetkých nákladov na ošetrenie zdravotných komplikácií súvisiacich s tehotenstvom štandardne platí medzník 26.týždeň. Po tomto termíne si budúca mamička hradí akékoľvek ošetrenie súvisiace s graviditou sama. „Táto výluka po 26.týždni sa však týka iba liečebných nákladov súvisiacich s komplikáciami v tehotenstve. Samozrejme, všetky ostané ošetrenia či hospitalizácia v prípade úrazu či choroby sú normálne hradené z liečebných nákladov v rámci cestovného poistenia,“ vysvetľuje Beniaková.

Lista Odporucame Ak však chcete cestovať aj po 26.týždni tehotenstva a mať platné poistenie pre liečebné náklady v súvislosti s komplikáciami v tehotenstve, možnosť poistiť sa existuje – napríklad cez online poistenie na webe Uniqa poisťovne. Ďalšou možnosťou je, že si budúca mamička uzatvorí poistenie k zakúpenému zájazdu v zmluvnej cestovnej kancelárii tejto poisťovne – vtedy poistenie platí počas celého tehotenstva.

Pozor na výluky!

Čo sa týka liečebných nákladov, cestovné poistenie kryje len ošetrenie akútnych komplikácií v tehotenstve, nie preventívne vyšetrenia, ktoré mohla tehotná žena absolvovať aj doma. „Laboratórne a ultrazvukovú vyšetrenia na zistenie tehotenstva, preventívne prehliadky a pravidelné kontrolné vyšetrenia, náklady spojené so zámerným ukončením tehotenstva, ošetrenia súvisiace s rizikovým tehotenstvom bez súhlasu lekára pred cestou, ako aj samotný pôrod sú vo výlukách a nie sú poistením kryté,“ hovorí Beniaková. Tehotné ženy by si teda mali dovolenku naplánovať mimo termínov povinných prehliadok a nespoliehať sa, že ultrazvuk alebo pravidelnú kontrolu absolvujú v zdravotníckom zariadení na dovolenke.

Cestu by mali zvážiť aj v záverečnom štádiu tehotenstva, pretože pôrod sa môže ohlásiť nečakane a žena vtedy potrebuje dôkladnú zdravotnú starostlivosť. Ak sa však stane, že žena nečakane porodí v zahraničí, nemusí sa obávať, pokiaľ má Európsky preukaz zdravotného poistenia (EPZP). Ten jej garantuje zdravotnú starostlivosť v rovnakom rozsahu ako má v krajine domáci občan. Aj keď náklady na pôrod v zahraničí komerčné cestovné poistenie nekryje, v krajinách EÚ pomôže práve EPZP, na základe ktorého pôrod v členskom štáte EÚ uhradí slovenská zdravotná poisťovňa do výšky ceny pôrodu na Slovensku.

Storno zájazdu len ak potvrdí komplikácie lekár

Štatistiky UNIQA poisťovne potvrdzujú, že doba sa zmenila a slovenské ženy sa neboja cestovať ani vo vyššom štádiu tehotenstva. K poisteniu však pristupujú zodpovedne a zaujímajú sa o podmienky cestovného poistenia ako aj zdravotnú starostlivosť v krajine, kam chcú vycestovať. Veľmi často si tiež poisťujú storno zájazdu. Pozor, storno zájazdu si však môže tehotná žena uplatniť len v prípade, ak vážne komplikácie potvrdí ošetrujúci lekár. „Ak má žena zaplatenú dovolenku, nastanú vážne komplikácie a cestu chce zrušiť, poisťovňa potrebuje potvrdenie od lekára, že nemôže vycestovať. V takomto prípade náklady za zrušenú dovolenku preplatíme. Storno zájazdu sa ale netýka prípadu, ak žena v čase zakúpenia zájazdu má známe tehotenstvo a následne pre komplikácie v tehotenstve chce zakúpenú cestu zrušiť, “ hovorí Libuša Beniaková.

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk