Cestovnú poistku do Chorvátsku môžete mať už od 30 eur. Pozor na výšku krytia.

Ak chcete na poistke ušetriť, sledujte online a rodinné zľavy a voľte si pripoistenia rozumne.





Najobľúbenejšia dovolenková destinácia Slovákov pri mori je dlhodobo Chorvátsko. Poistovne.sk preto zisťovali, koľko by stálo cestovné poistenie pre bežnú štvorčlennú rodinu (dvaja dospelí a dve malé deti), na 14 dní v tejto krajine. V našom modelovom príklade rodina cestuje autom a má záujem o krátkodobé cestovné poistenie, ktoré by obsahovalo poistenie liečebných nákladov, úrazu a prípadne aj pripoistenie batožiny a zodpovednosti za škodu.

Ceny sa líšia aj o desiatky eur

Cestovné poistenie pre celú rodinu do Chorvátska vás vyjde na dva týždne od 30 do 90 eur. Rozdiely v cenách poistky medzi jednotlivými poisťovňami, no i v rámci jednej, sú teda v desiatkach eur. Ceny sa odlišujú najmä preto, lebo poisťovne majú rôzne výšky stropov krytia na úhradu jednotlivých pripoistení.

Napríklad pri liečebných nákladoch je zvyčajne strop krytia vyšší ako 100 000 eur, niektoré poisťovne ako Allianz-Slovenská poisťovňa majú dokonca krytie bez obmedzení. V rámci jednej poisťovne však môžete na poistke ušetriť, ak si zvolíte iný rozsah krytia. V Generali by ste si za najdrahší balíček cestovného poistenia Komfort zaplatili pre štyri osoby 79,80 eur. Ten však obsahuje poistenie liečebných nákladov, úrazu, batožiny, zodpovednosti a aj pátrania a záchrany a tiež asistenčné služby. Ak nepotrebujete všetky tieto pripoistenia, stačil by vám Balíček Plus, ktorý kryje liečebné náklady, úraz, zodpovednosť za škody a tiež asistenčné služby. Ten by stál 63 eur. Najlacnejší balíček Klasik, by vám pokryl len liečebné náklady a asistenčné služby a zaplatili by ste len 42 eur. “Výšky krytia sú pri všetkých balíčkoch rovnaké, rozdielny je len rozsah krytia,” vysvetľuje Milan Janásik, hovorca Generali.

Ako cestovať správne poistený - poradňa pre čitateľov

V Union poisťovni by bola výška poistného pre rodinu s rizikovou skupinou Turista po uplatnení zľavy za rodinu 75,60 eur. „Ak sú klienti poistencami Union zdravotnej poisťovne, výška poistného je 42 eur,“ dodáva Beáta Dupaľová Ksenzsighová, hovorkyňa Union poisťovne.

V prípade, že by ste sa rozhodli dojednať si celoročné cestovné poistenie, v Union poisťovni by ste ušetrili ešte viac, lebo balík poistenia Komfort na celý rok by vás vyšiel len 72 eur.

Batožina nie vždy

Ak budete na dovolenke v hoteli, kde bude aj garáž, tak zvážte, či sa vám oplatí pripoisťovať si batožinu. Hotelové garáže sú totiž dobre strážené. Ak parkujete v kempoch či na ulici, toto poistenie sa oplatí viac. Poisťovne tiež radia pripoistiť si drahšie veci v kufroch. Napríklad fotoaparáty, kamery, či elektroniku v cene nad niekoľko stoviek eur odporúčajú odborníci pripoistiť si samostatne.

lista Neprehliadnite

Online a množstvo

Ušetriť na poistení môžete aj vtedy, ak ho uzatvoríte online, či získate rodinnú zľavu, prípadne zľavu za vernosť. Tú poisťovne poskytujú, keď u nich máte viacero produktov. Cez internet poisťovne poskytujú zľavy od 5 do 10% a podobne sa pohybujú aj zľavy za viac produktov.

Usporiť sa dá aj vtedy, keď si cestovné poistenie vybavíte cez cestovnú kanceláriu. Tá si vie vybaviť v poisťovni množstevnú zľavu. Dajte si však pozor na to, či vám poistka od cestovky vyhovuje a nemá príliš nízke poistné krytie. Na druhej strane sa však môže stať, že zaň zaplatíte viac ako potrebujete – a to kvôli rôznym pripoisteniam. Pri individuálnom cestovnom poistení si nastavíte také pripoistenia, aké potrebujete vy a nie aké sú v balíčku cestovnej kancelárie.

Pri výbere predajcu dovolenky by ste mali vedieť, že cestovné kancelárie musia byť zo zákona poistené proti krachu. Naopak cestovné agentúry, ktoré predávajú zájazdy viacerých cestoviek, už poistené byť nemusia.

17 07 21 poistenie croatia


Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk