Kedy sa vám oplatí celoročné cestovné poistenie

Cestovné poistenie na celý rok sa oplatí už pri dvoch cestách na dovolenku s celou rodinou.



Ak cestujete do zahraničia viac krát ročne, zvážte, či sa vám neoplatí kúpiť si celoročné cestovné poistenie. To si môžete kúpiť samostatne, alebo ho získate ku kreditnej či debetnej platobnej karte. Hlavnou výhodou tohto poistenia je, že ste poistení celoročne v prípade krátkodobých ciest do zahraničia - počas letnej dovolenky, lyžovačky, ale napríklad aj počas kratších výletov či na cestách za nákupmi. Nemusíte teda myslieť na uzatvorenie novej poistky pri každom prekročení hraníc do susedných štátov.

Ceny sú výhodnejšie

Podľa odborníkov sa vám samostatné celoročné poistenie oplatí už v prípade, ak cestujete na dovolenku dvakrát ročne. Prípadne ak idete na dva týždne dovolenkovať ďalej do sveta. „Ak rodina (2 dospelí, 2 deti do 14 rokov) cestuje mimo Európy, cestovné poistenie ju vyjde približne na 97 eur. V tomto prípade už je lepšie zvážiť celoročné poistenie, ktoré na celý rok a do celého sveta vychádza približne na 115 eur,“ vysvetľuje Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko.

Ako cestovať správne poistený - poradňa pre čitateľov


Pozor na dlhšie výlety

Toto poistenie sa však nehodí na cesty na dlhší nepretržitý pobyt za hranicami, lebo má limity platnosti podľa druhu poistky na 30, 45 alebo 90 dní bez prerušenia. Ak chcete ostať za hranicami dlhšie, musíte si poistenie obnoviť, čo sa však dá online alebo aj cez tretiu osobu.

lista Neprehliadnite

Výhody

V rámci celoročného poistenia ku platobným kartám je možné do poistenia zahrnúť aj rodinných príslušníkov. Napríklad Generali poisťovňa poisťuje pri vycestovaní do zahraničia až piatich rodinných príslušníkov držiteľa karty, ktorí s ním cestujú.
Výhodou celoročného poistenia ku karte oproti klasickému komerčnému poisteniu je aj v tom, že obsahuje aj riziká priamo spojené s platobnou kartou. “Ako napríklad poistenie poškodenia alebo zničenia veci kúpenej platobnou kartou, alebo poistenie lúpeže finančnej hotovosti vybranej platobnou kartou,” vysvetľuje Beáta Dupaľová Ksenzsighová, hovorkyňa Union poisťovne. Výhodou tiež je, že toto poistenie platí aj v období blokácie platobnej karty - teda, ak ju stratíte alebo vám ju ukradnú.

Sledujte rozsah krytia

Rozdiel medzi bežným cestovným postením a poistkou, ktorú vám banka ponúkne cez kartu, je aj v rozsahu krytých rizík. Tie sú zvyčajne nižšie ako v bežnom poistení. “Poistné za toto poistenie je nižšie, avšak aj limity poistného krytia sú nižšie oproti komerčnému poisteniu,” dodáva Dupaľová Ksenzsighová.

Ak máte poistenie k platobnej karte, preverte, čo všetko pokrýva, lebo poistné udalosti tam bývajú obmedzené (napríklad neobsahuje storno zájazdu či rizikové športy) a priplaťte si len nevyhnutné veci v inom poistení. “Odporúčame ešte pred cestou preštudovať si podmienky a krytia. Podľa toho sa potom môžete rozhodnúť, či je krytie pre vás dostačujúce alebo či sa ešte na cestu dopoistíte,” dodáva Milan Janásik, hovorca Generali.
Nevýhoda je tiež v tom, že toto poistenie ku karte má obmedzenie týkajúce sa rodinných príslušníkov. „Kryje rodinných príslušníkov len vtedy, ak títo cestujú s majiteľom karty,“ upozorňuje Búlik. Ďalšie mínus je v tom, že v niektorých prípadoch býva tiež platnosť cestovného poistenia ku karte podmienená použitím karty.

V základnom balíku cestovného poistenia k platobnej karte sú kryté najčastejšie požadované riziká ako poistenie liečebných nákladov, úraz, batožina a asistenčné služby. Ak by ste si chceli špeciálne pripoistiť rizikové športy alebo zvýšiť výšku krytia, za to si už musíte priplatiť. Podľa odborníkov je dobré mať pripoistené aj poistenie zodpovednosti za škodu. Najväčšie škody totiž štatisticky hrozia, ak niekomu spôsobíte škodu na zdraví. „Každý rok sa stanú prípady, keď turisti na bicykli niekoho zrazia alebo upchajú záchod plienkami a vytopia hneď niekoľko izieb. Vo vážnych prípadoch vám hrozí, že škody sa vyšplhá na tisíce až desaťtisíce eur,“ dodáva Bulík.

Modelový príklad: Celoročné vs. krátkodobé poistenie

Rodina (2 dospelí a 2 deti do 14 rokov) dovolenkuje každý rok týždeň pri mori v Chorvátsku, strávi predĺžený víkend (3 dni) v Čechách a trikrát za rok cestuje do okolitých krajín na nákupy a návštevu zábavného parku. Chcú si poistiť liečebné náklady a poistenie pátrania a záchrany.
Aké poistenie sa im oplatí – krátkodobé alebo celoročné?
Ročné CP - cena: 45 eur
Denné CP - cena: 62,20 eur
Rodina na ročnom poistení ušetrí 17,20 eur
zdroj: Európska cestovná poisťovňa

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk