Životná poistka... Kto sa v tom má vyznať?

Životné poistenie predstavuje pre mnohých ľudí komplikovaný produkt, ktorý je dobré mať, ale je náročné ho pochopiť. Pozrime sa teda na zopár základných pojmov a informácií.




Stále flexibilnejšie a prispôsobivejšie


V životnom poistení je možné zvoliť si množstvo premenných, napríklad si nastaviť rôzne poistné sumy pri každom riziku alebo si vybrať zo širokej palety pripoistení. „Zložitosť životného poistenia nie je samoúčelná. Treba ho prispôsobiť na mieru každého klienta, a preto musí umožňovať vysokú mieru flexibility a variability,“ vysvetľuje Ivo Wilhalm, produktový team leader NN Životnej poisťovne.


Iba ochrana, alebo aj zhodnotenie?


Otázka, ktorú si treba položiť hneď na začiatku, je, či sa chceme poistiť pre prípad nepredvídateľných situácií, ako je úraz, smrť, či choroba, alebo chceme, aby poistenie tiež vytváralo finančnú rezervu a zhodnocovalo úspory. „Poisťovne v zásade ponúkajú dva základné druhy životného poistenia – rizikové a rezervotvorné. Medzi rezervotvorné patrí kapitálové a investičné životné poistenie,“ hovorí Martina Bombilajová, špecialistka na životné poistenie AXA.


Všetko, čo potrebujete vedieť o životnej poistke – odborné poradenstvo


Pokiaľ nám ide iba o poistnú ochranu, vhodným riešením je podľa nej rizikové životné poistenie. „Pri tomto type poistenia poisťovňa vyplatí dohodnutú poistnú sumu v prípade, že príde k poistnej udalosti – teda napríklad pri úraze, chorobe alebo smrti. Klient si sám môže zvoliť z ponúknutých pripoistení podľa vlastných preferencii a aktuálnych potrieb,“ uvádza ďalej. V rámci jednej poistky je tiež možnosť chrániť celú svoju rodinu. Rizikový variant je teda vhodný pre tých, ktorí cítia zodpovednosť voči svojim najbližším, prípadne pre tých, ktorí nepreferujú investovanie. Dobre poslúži aj ako dočasná ochrana, napríklad pri čerpaní úveru.

Investičné životné poistenie na druhej strane ponúka popri poistnej ochrane aj možnosť vytvárania finančnej rezervy a zhodnocovania úspor formou investovania do fondov. Investičný variant je zasa určený klientom, ktorí chcú investovať podľa vlastných predstáv a zároveň chcú zabezpečiť seba aj svoju rodinu pre prípad nečakaných rizikových udalostí. Tento variant je vhodný ako celoživotná investícia,“ vysvetľuje Milan Janásik, hovorca poisťovne Generali. „Klient vstupuje do poistenia ako mladý, respektíve v strednom veku a poistenie mu slúži až do dôchodku alebo až do veku 100 rokov.“

Lista Odporucame
• Životná poistka cez web a telefón sa neoplatí. Poradca je istejší.
• Aké chyby robia Slováci pri životnom poistení
• Akými špecialitkami lákajú klientov životné poisťovne
• Najviac poplatkov je pri investičnom životnom poistení
• Je lepšie poistenie hypotéky alebo životná poistka?
• 7 rozdielov medzi životnou poistkou a poistením úveru


Variabilita je v pripoisteniach


Súčasným trendom je poisťovať čo najviac rizík formou pripoistení. Existujú pritom možnosti výberu rôznych kombinácií - je možné vybrať si viacero pripoistení súčasne alebo len jedno, napríklad pre prípad rakoviny, alebo vážnych úrazov, či bežných poranení. Výhodou takéhoto riešenia je nižšia cena, lebo klient nemusí platiť za to, čo nechce.
Hlavným poistným rizikom životného poistenia je smrť. Je to základný balík bez ďalších pripoistení. Je možné si vybrať sumu, ktorú poisťovňa pri poistnej udalosti vypláca, no poistiť sa napríklad zvlášť len voči niektorým príčinám smrti je možné iba prostredníctvom pripoistení.

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk