Najviac poplatkov je pri investičnom životnom poistení

Ušetríte na nich, ak robíte v poistnej zmluve čo najmenej zmien.

Poplatky pri životnom poistení závisia od druhu produktu, od výšky poistného krytia, aj od doby jeho platnosti. Niektoré poplatky platíte pravidelne každý mesiac, iné iba jednorazovo. Každá poisťovňa má poplatky individuálne a pred uzavretím poistenia sa na ne podrobne pýtajte.

Na začiatku vás čakajú poplatky spojené s uzavretím poistenia. Províziu pre finančného agenta síce platí poisťovňa, ale administratívne náklady na založenie poistky zaplatíte vy. Zvyčajne nie naraz - poisťovňa vám ich rozpočíta do mesačnej splátky poistky. Pri investičnom životnom poistení sú tieto poplatky vyrubované v priebehu poistenia prvé dva roky.

Ak poisťovňa žiada pred uzatvorením životného poistenia vykonať posúdenie vášho zdravotného stavu, čaká vás poplatok lekárovi za výpis zo zdravotnej dokumentácie, ktorý stojí niekoľko eur. Niektoré poisťovne tento poplatok vedia čiastočne preplatiť. Napríklad ČSOB poisťovňa vám preplatí tento poplatok do výšky 10 eur.

V priebehu poistenia budete platiť iba za administratívne úkony vykonávané na vašu žiadosť. Pri kapitálovom životnom poistení platíte administratívny poplatok z podielu na výnosoch z rezerv poistného vo výške 1 %.

Všetko, čo potrebujete vedieť o životnej poistke – odborné poradenstvo


Pri investovaní zaplatíte viac


Pri investičnom životnom poistení je poplatkov viac ako pri kapitálovom či rizikovom poistení, lebo sú spojené s aktívnym investovaním. Pri ňom poisťovni vznikajú náklady, ktoré čiastočne prenesie na klienta. Navyše pri tomto poistení aj vy ako klient nesiete riziko zhodnotenia finančných prostriedkov.

Okrem vstupného poplatku, ktorý platíte buď jednorazovo alebo pravidelne počas celej poistnej doby, vás čakajú poplatky za vedenie účtu, za správu fondu či odkupný poplatok pri predčasnom zrušení zmluvy. Okrem toho sa strhávajú aj poplatky za čiastkové úkony na zmluve, napríklad za odkup finančných prostriedkov.

lista Neprehliadnite

Vyberať životnú poistku cez web a telefón sa neoplatí. Poradca je istejší.
Aké chyby robia Slováci pri životnom poistení
Akými špecialitkami lákajú klientov životné poisťovne
Agent, sprostredkovateľ, či poradca – komu dôverovať?
Ako si vybrať finančného agenta či sprostredkovateľa


Za časté zmeny v poistnej zmluve si priplatíte


Poisťovne zvyčajne za prvé zmeny v poistnej zmluve neúčtujú nič, no za ďalšie už áno. Napríklad za zmenu investičnej stratégie zaplatíte od jedného do troch eur, za zmenu výšky poistného sú poplatky podobné.

V investičnom životnom poistení je bezplatný jeden prevod podielových jednotiek, jeden čiastočný odkup či prevod do splateného stavu. Ak budete chcieť urobiť zmenu častejšie ako raz ročne, bude vám už spoplatnená niekoľkými eurami.

Ak by ste poistenie chceli prerušiť, aj za to si poisťovne vypýtajú poplatok. Niektoré fixný, iné ako percento z odkupnej poistnej jednotky. Preto pri životnom poistení ušetríte na poplatkoch, ak v ňom budete robiť čo najmenej zmien.


Poplatky pri životnom poistení

  • Poplatky spojené s uzavretím poistenia
  • Administratívne poplatky na úhradu nákladov na správu poistenia.
  • Poplatky za správu aktív (pri investičnom životnom poistení)
  • Poplatky z podielu na prebytku (pri kapitálovom životnom poistení)
  • Poplatok pri mimoriadnom vklade poistného
  • Poplatok za predčasný odkup


Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk