Cestovné poistenie - dovolenka vs. letná brigáda

Letné dovolenky sú už na dosah a my vám tak ako po minulé roky prinesieme užitočné rady, ako sa zorientovať v cestovnom poistení.






Tentokrát sme sa zamerali na poistenie liečebných nákladov.


Účel cesty

Počas letných prázdnin necestujeme len za oddychom, ale i za prácou. Sezónne brigády lákajú hlavne mladých ľudí. Pri výbere cestovného poistenia, treba pravdivo uviesť dôvod cesty - či idete len na dovolenku, alebo budete aj pracovať.

Pri práci, treba rozlíšiť manuálnu a nemanuálnu prácu. Správne uvedený účel cesty oceníte v prípade, že sa vám počas práce stane úraz. Napríklad pri zbere jabĺk na farme spadnete z rebríka. Pokiaľ by ste nemali správne poistenie, poisťovňa by vám náklady na liečbu nepreplatila.

lista Neprehliadnite
Pri niektorých typoch zamestnaní môžete mať problém rozlíšiť, či sa jedná o manuálnu alebo nemanuálnu prácu. Napríklad čašníčka. V takomto prípade si môžete vyhľadať danú pracovnú činnosť v poistných podmienkach, ktoré sú zverejnené na webe poisťovne. Rýchlejšie to zistíte, keď zavoláte na call centrum. Len tak mimochodom, čašníčka sa zaraďuje medzi nemanuálnu prácu.

Ak v zahraničí síce pracujete, ale máte len bežné cestovné poistenie (ako dovolenkári), pokryje vám náklady na zdravotnú starostlivosť, ktoré nemajú priamy súvis s vašou prácou - napríklad vás rozbolí zub alebo v mori, kde ste sa išli okúpať po robote, stúpite na ježka.

Aby ste mali predstavu, koľko zaplatíte za zdravotnú starostlivosť v zahraničí pozrite si nasledovnú tabuľku:
2017-csob-cest-poist

 Aký je cenový rozdiel v poistení

Overovali sme si na internete, aký je cenový rozdiel medzi jednotlivými druhmi poistenia. Medzi cestovným poistením "rekreácia" a "nemanuálna práca" nie je cenový rozdiel žiaden. Ak účelom vašej cesty je manuálna práca alebo dokonca riziková, zaplatíte aj dvojnásobok. Dokonca niektoré poisťovne tento typ poistenia ani neposkytujú. Aj keď je o pár desiatok eur poistenie drahšie, je to stále zanedbateľná suma oproti liečebným nákladom, ktoré by ste museli vynaložiť na ošetrenie v prípade pracovného úrazu.

Pred cestou si taktiež overte, či cestovné poistenie máte už zahrnuté vo svojom bankovom účte, alebo kreditnej karte,a či pokrýva všetko čo potrebujete. Ak áno, ďalšie cestovné poistenie už nepotrebujete.

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk