Aké chyby robia Slováci pri životnom poistení

Vzťah ľudí k poisťovniam nie je vždy pozitívny. Zvyčajne Slováci berú poistku ako nutné zlo a boja sa, že aj tak im poisťovňa nevyplatí plnenie. Prečítajte si, aké ďalšie chyby robia klienti poisťovní.




Chcem sa poistiť, ale popri tom si aj sporiť.

Poistky so sporením sú na trhu bežné. Lenže ak si vyberiete lacnú poistku na úkor sporiacej zložky, môžete byť sklamaní. Sporenie je väčšinou drahé aj kvôli poplatkom a ešte menej výhodné ako sporiaci účet či termínovaný vklad v banke. Navyše, v banke máte peniaze kedykoľvek k dispozícii. Rušiť životnú poistku kvôli vybratiu nasporených peňazí je zvyčajne nevýhodné. Odborníci radia, že sporiť by sme mali na sporiacich či termínovaných vkladoch a nemiešať to s poistkou. Tá ma slúžiť najmä na pokrytie vašich rizík.

Aj podľa Milana Janásika, hovorcu poisťovne Generali, si Slováci ešte donedávna spájali životné poistenie ani nie tak s ochranou svojho zdravia, ako skôr so sporením či investovaním. „Čísla našej poisťovne však ukazujú, že myslenie Slovákov sa zmenilo. Životné poistenie začali využívať na to, čo je jeho prvoradým cieľom – na zabezpečenie seba a svojich blízkych v prípade nepredvídateľných životných situácií,“ vysvetľuje. „Len za posledné tri roky stúpol objem novouzatvorených zmlúv v oblasti rizikového životného poistenia v našej poisťovni o 60 percent. Naproti tomu, podiel sporivých a investičných častí poistenia stále klesá,“ dodáva s tým, že už tri štvrtiny zo všetkých životných poistiek tak u nich tvoria práve „rizikovky“.

Všetko, čo potrebujete vedieť o životnej poistke – odborné poradenstvo


Poistím sa len na krátky čas, napríklad na 10 rokov, a tak ušetrím. Potom si spravím novú poistku.

Je pravda, že v mladšom veku na kratší čas dostanete lepšiu cenu poistenia a môžete na mesačných splátkach ušetriť. Lenže, keď napríklad v 40-tke budete chcieť poistku uzatvárať znova, pravdepodobne už nedostanete takú výhodnú cenu, ako keď ste mali 20 rokov. Ako starší ste pre poisťovňu rizikovejší klient a za to si budete musieť priplatiť. No a ako dôchodcu vás poisťovňa už vôbec nemusí poistiť kvôli chorobám. „Jednoduchým pravidlom je, čím som mladší a zdravší, tým lacnejšie bude aj moje poistenie. Vekom sa zvyšuje riziko výskytu napríklad civilizačných chorôb, teda vhodnou voľbou je uzatvorenie poistenia už v mladom zdravom veku, keďže ani mesačná splátka za poistku by nemala narušiť mesačný rozpočet domácnosti,“ vysvetľuje Martina Bombilajová, špecialistka na životné poistenie AXA.

Mám síce hypotéku, ale mám dobrú prácu, ktorá splátky hypotéky pokryje, životné poistenie je pre mňa zbytočné.

Dobrá práca, nadpriemerný plat a dobré zdravie je stavom, ktorý nemusí trvať naveky. Preto je vhodné sa zamýšľať nad zabezpečením finančnej pohody seba aj svojej rodiny do budúcnosti. „To je účelom životného poistenia. Strata zamestnania následkom vážneho úrazu alebo choroby môže mať pre niektorých z nás vážne následky, napríklad zníženie životného štandardu rodiny, ak choroba postihla živiteľa rodiny, neschopnosť splácať hypotéku,“ hovorí ďalej Bombilajová s tým, že je vhodné sa zamyslieť, či existujúce úspory dokážu pokryť obdobie bez výpadku príjmu, ktorý už môže narušiť fungovanie domácnosti. Napríklad invalidita alebo trvalé telesné poškodenie častokrát znamená trvalý pokles príjmov, na ktorý ste si zvykli. „Preto je potrebné myslieť nielen na zabezpečenie domáceho rozpočtu ale aj na nutné zdravotné výdavky.“


Zatajím svoj zdravotný stav a ušetrím na poistnom.

Odborníci tvrdia, že klamať poisťovni sa neoplatí, lebo tá na váš podvod skôr či neskôr príde. Pri poistnej udalosti vám potom môže znížiť poistné plnenie alebo nevyplatiť vôbec nič. Viaceré poisťovne vyžadujú od klientov predovšetkým vyplnenie zdravotného dotazníka a veľmi často aj doloženie lekárskych správ. Vďaka tomu eliminujú stav, kedy by klientovi odmietli poistné plnenie z dôvodu, že pri spisovaní poistnej zmluvy niečo neúmyselne zamlčal.

Lista Odporucame

Poistím si len najdôležitejšie riziká, a aj to na malé sumy, aby som ušetril.

Šetriť na najdôležitejších rizikách v životnej poistke ako smrť, úraz či invalidita sa veľmi neoplatí. Nie sú až také drahé a v prípade, že sa vyskytnú, vás práve náklady na liečbu či pohreb môžu vyjsť draho.


Úrazové poistenie je základ .

Rozšíreným mýtom a, žiaľ, aj chybou pri uzatváraní poistenia je prílišné zameranie sa na úrazy. „Dopravná nehoda či úraz na lyžovačke je asi častou asociáciou s pojmom životné poistenie. V skutočnosti ale úrazy tvoria len zhruba tri percentá prípadov invalidity. Zvyšok predstavujú ochorenia,“ hovorí Peter Zalibera z NN poisťovne. „Najrozšírenejšie sú choroby pohybového aparátu, nasledujú nádory a psychické ochorenia.“ Z toho teda vyplýva, že sa treba preto pri poistení zamerať viac na choroby ako úrazy.


Žiadnu poistku nepotrebujem.Peniaze radšej ušetrím a investujem.

Poistenie kryje nepredvídané udalosti. A úraz či chorobu predvídať neviete. Odborníci tvrdia, že poistka má práve kryť nečakané výdavky a to aj pre menej solventných ľudí, ktorí takto chcú ušetriť.

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk