Detské zúbky a poisťovne. Aké úkony im preplatia?

Starostlivosť o detské zúbky je kľúčová, ak majú mať deti aj v dospelosti zdravý chrup. Ide jednak o návyky, ktoré by si mali v oblasti dentálnej hygieny osvojiť, aj o to, že na zdravý detský chrup majú vplyv aj úkony ako pečatenie zúbkov či strojček. Na čo teda majú deti v tejto oblasti nárok?


Starostlivosť o detské zúbky sa začína prakticky už u najmenších. Prvé mliečne zúbky sa začínajú prerezávať približne po polroku života. Mliečne zúbky nemajú veľmi hrubú sklovinu a ani "klasické" korene. Prerezávanie zúbkov je častokrát pre rodičov nočnou morou; s tým je ťažké niečo spraviť, avšak pomôcť môže správna pomôcka na hryzenie.

Keď sa zúbky prerežú, treba ihneď začať s ich pravidelným čistením - rodičia si môžu kúpiť čistiace návleky na prst, ktoré sú určené na tento účel. Prvá prehliadka u zubára je určená najmä na poučenie rodičov a na spätnú väzbu, či sa o chrup svojho dieťatka starajú správne. Zároveň dieťa nenásilným spôsobom spoznáva zubnú ambulanciu.

Na čo máte nárok v rámci zdravotného poistenia? Poradíme!

Keď sa dieťaťu začnú prerezávať stoličky, je potrebné prejsť z návlekov na prst k zubnej kefke. Dôležitý je jej správny výber - je lepšie sa vyvarovať príliš tvrdým štetinám. Pre malé deti sú určené špeciálne detské zubné pasty. Dôležité je aj to, aby sa dieťaťu po prípadnej infekčnej chorobe vždy zubná kefka vymenila. Predídete tak opakovaným zdravotným problémom.

Čo je hradené z verejného poistenia

Zoznam výkonov, ktoré sú plne alebo čiastočne hradené z verejného zdravotného poistenia, určuje Nariadenie vlády SR. Za jednotlivé zubné výkony poisťovne hradia určitú sumu v súlade s Katalógom zdravotných výkonov, ktorý vydáva ministerstvo zdravotníctva. Samotné použité dentálne materiály sú súčasťou indikovaného výkonu. "Ich voľba je výlučne v kompetencii ošetrujúceho lekára. Zdravotné poisťovne ich neuhrádzajú osobitne," vysvetľuje Petra Balážová, hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne. "U poistencov do 18 roku na základe verejného zdravotného poistenia sa vykonáva dvakrát v kalendárnom roku preventívna prehliadka, odstránenie povlakov a zubného kameňa, ako aj inštruktáž a nácvik zubnej hygieny s lokálnou aplikáciou flóru. Pečatenie zúbkov nie je hradené zo zdravotného poistenia."

  Lista Odporucame

Pečatenie zubov

Pečatenie zubov patrí k výkonom detskej stomatológie a preventívnej stomatológie, a preto je optimálne ho vykonať ihneď po prerezaní prvých stálych zubovčiže okolo šiesteho roka veku. "Ide o takzvané „zaliatie“ hryzacích plôšok zubov. Tieto nie sú pri prerezaní ešte úplne mineralizované a ich žuvacie plochy pre svoj členitý, ryhovaný povrch sú nebezpečným miestom na ukladanie zvyškov potravy, čo následne môže viesť k tvorbe zubného kazu," vysvetľuje Beáta Dupaľová Ksenzsighová, špecialistka externej komunikácie a hovorkyňa Union poisťovne, a.s. "Zub sa vyčistí špeciálnou pastou a ryhy zuba sa správne pripravia. Potom zubár stoličky zaleje hmotou, ktorá sa podobá bielej plombe a vytvrdí ju ultrafialovým svetlom. Na záver sa povrch zuba zafluoriduje. Zub teda ostáva hladký, bez rýh a možno ho jednoduchšie vyčistiť."

Pečatenie vydrží tri až päť rokov, teda kým sa nezhryzie alebo nepoškodí iným spôsobom. Zhryzené pečate sa dajú zapečatiť nanovo. "Mnohoročné výsledky pečatenia stomatológmi jednoznačne potvrdili, že pečatenie rýh zadných zubov podstatným spôsobom znižuje tvorbu zubného kazu na týchto miestach. Pečatenie je ekonomicky najvýhodnejšia ochrana pred zubným kazom," hovorí ďalej Dupaľová Ksenzsighová s tým, že ich poisťovňa uhradí svojim poistencom od 5 do 12 rokov príspevok vo výške 7 eur / zub za výkon pečatenia zubov. Výhoda sa týka len zdravých stoličiek č.16, 17, 26, 27, 36, 37, 46 a 47, ktoré nie sú poškodené zubným kazom. Na zhryzené, poškodené pečate, ktoré je potrebné opätovne nanovo vykonať sa príspevok nevzťahuje.


Zubné strojčeky

Plne alebo čiastočne uhrádzaná je podľa Dupaľovej Ksenzsighovej liečba individuálne zhotovovaným čeľustnoortopedickým snímateľným aparátom alebo individuálne zhotovovaným čeľustnoortopedickým fixným aparátom jedenkrát do dovŕšenia 18. roku veku poistenca. "Komplexná čeľustnoortopedická liečba na základe verejného zdravotného poistenia sa neuhrádza opakovane. Opakovaná liečba sa uhrádza na základe verejného zdravotného poistenia, ak poistenec z iného ako vážneho zdravotného dôvodu neprerušil liečbu na viac ako šesť mesiacov," dodáva s tým, že pri recidíve čeľustnoortopedickej anomálie, ktorá je medicínsky odôvodnená, sa uhrádza aj pokračovanie pôvodnej liečby, po predchádzajúcom schválení revíznym lekárom.

Čeľustno - ortopedická liečba sa platí zmluvným lekárom podľa závažnosti problému aj podľa informácií webu poisťovne Dôvera. "Plne preplácame ošetrenia detí do 18 rokov, ak ide o závažné narušenie funkcie stomatognátneho systému," uvádzajú.

 

Vyberáme z poistovne.sk

dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur
redakcia-letisko

Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

UNIQA pripomína, že vzhľadom na pretrvávajúcu mimoriadnu bezpečnostnú situáciu na celom území Izraela a Palestíny, ktorá vznikla v dôsledku vojnového konfliktu, nie je možné klientom cestujúcim do týchto krajín garantovať zaistenie asistenčných služieb. Z tohoto dôvodu cestovné poistenie pre dane krajiny nie je účinné.
15.04.2024
Čítať viac o Pozor! Cestovné poistenie pre územie Izraela a Palestíny neplatí

Vyberáme z banky.sk