Čo máte u zubára zadarmo a za čo už musíte platiť

Dobrý zubár je hotový poklad a väčšinou sa treba pripraviť na to, že si siahnete hlbšie do vrecka. Pomôcť síce môže zdravotné poistenie, ale za nadštandard si už pacient musí priplatiť. Keďže však, ako sa hovorí, „tretie nenarastú“, väčšinou sme ochotní tak urobiť. Poďme sa teda pozrieť na to, čo nám hradí poisťovňa a čo si už musíme zaplatiť sami.


Toto vám preplatí poisťovňa

Čo je teda plne hradené poisťovňou? Napríklad preventívna prehliadka a odstránenie zubného kameňa zubných povlakov. Tiež ošetrenie zubného kazu, ktorý obsahuje liečbu zubného kazu a výplň z plastického materiálu – amalgám na bočných zuboch a na predných estetický samopolymerizujúci materiál, čiže biela plomba. Tiež základné chirurgické výkony, ako napríklad extrakcia zuba. „Lekár môže požadovať od poistenca platbu za poskytnutú zdravotnú starostlivosť iba za tie výkony, ktoré nie sú uhrádzané z verejného zdravotného poistenia. Ceny výkonov, čiastočne hradených so spoluúčasťou, sa môžu líšiť v závislosti od použitých materiálov,“ vysvetľuje Petra Balážová, hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne.


Rozdiel si priplatíte

Na základe verejného zdravotného poistenia sa teda plne uhrádzajú štandardné dentálne materiály. Ak sa poistenec dohodne na poskytnutí takých stomatologických výkonov, ktoré sú hradené poisťovňou, no s použitím iných ako štandardných materiálov, poisťovňa sa na ich úhrade síce podieľa, ale pacient si musí rozdiel priplatiť. „Ak sa pozrieme napríklad na zubné kazy, zdravotná poisťovňa hradí ich ošetrenie v plnej výške za podmienky použitia štandardných liečebných postupov a štandardných materiálov - nedózovaného amalgámu alebo v prednom úseku samopolymerizujúceho materiálu,“ hovorí Beáta Dupaľová Ksenzsighová, špecialistka externej komunikácie a hovorkyňa Union poisťovne. Dodáva tiež, že so spoluúčasťou poistenca hradia všetky ostatné typy výplní (jednoplôškové, dvojplôškové, trojplôškové výplne predných i zadných zubov). „Zdravotná poisťovňa uhradí podľa prislúchajúceho počtu bodov jednotlivé typy výplní a poistenec doplatí iba rozdiel medzi nadštandardnou (skutočnou cenou za použitý nadštandard) a štandardnou (z verejného zdravotného poistenia hradenou) sumou vo forme doplatku,“ vysvetľuje ďalej. lista Neprehliadnite

O doplatkoch by mal lekár informovať vopred

Výkony, ktoré nie sú hradené z verejného zdravotného poistenia, je lekár povinný uviesť v cenníku. „Cenník výkonov musí byť umiestnený  na viditeľnom mieste, pričom ošetrujúci lekár by mal o doplatkoch pacienta vopred informovať,“ hovorí ďalej Balážová.


 Nezabúdajte na preventívne prehliadky

V zmysle platnej legislatívy, ak poistenec neabsolvuje preventívnu prehliadku v tomto roku, v budúcom roku  si bude musieť zaplatiť ošetrenie súvisiace so zubným kazom sám. „Rovnako to platí pre dospelých aj pre deti,“ dodáva Balážová. Dajte si však pozor na to, aby ste sa dali ošetriť u lekára, s ktorým má vaša poisťovňa zmluvu. Inak by vás návšteva mohla vyjsť pomerne draho. Takisto si dajte pozor, ak máte v pláne náročnejší zásah, napríklad zubné implantáty. Tie sú už považované za nadštandard. Takisto neplatí, že vás rovnaký výkon vyjde u jedného zubára rovnako ako u druhého – majú rôzne ceny, a práve preto sa treba najprv vopred informovať, aby vás výsledná suma neprekvapila.


Kto rozhoduje o tom, čo zdravotná poisťovňa preplatí?

Ako sa uvádza na webe zdravotnej poisťovne Dôvera, rozsah uhrádzanej zdravotnej starostlivosti určuje zákon o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej z verejného zdravotného poistenia a na zákon nadväzujúce nariadenia vlády. Tie definujú aj zoznam chorôb, pri ktorých sa zdravotné výkony úplne alebo čiastočne uhrádzajú alebo sa naopak vôbec neuhrádzajú z verejného zdravotného poistenia.

 Pokiaľ sa v rámci zubného ošetrenia poskytujú aj zdravotnícke pomôcky (fixné náhrady, snímateľné náhrady, čeľustnoprotetické „strojčeky“), o výške ich úhrady a limitoch rozhoduje ministerstvo zdravotníctva v rámci kategorizácie.

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk