Ako riešiť snehové škody v byte a na dome

Zimné škody na dome vám pokryje poistenie nehnuteľnosti. Zíde sa vám aj poistenie zodpovednosti a úrazu.




Na Slovensku sa poriadne ochladilo a prišla pravá zima s teplotami aj pod -20 stupňov. Tá so sebou prináša aj škody spôsobené mrazom a snehom. Poisťovne.sk vybrali niekoľko najbežnejších zimných poistných rizík a zisťovali, ako ich treba riešiť.

Zamrznuté potrubie

Kvôli nízkym teplotám zvyknú zamrznúť odpadové potrubia domov, vodovodné batérie alebo mráz poškodí vodomery. Najčastejšie sa tieto škody stávajú v rekreačných chatách, ktoré sú v dlhodobo neobývané a väčšinou sa v nich pravidelne nevykuruje. Pri veľmi silných mrazoch často zamrznú potrubia a roztrhnú radiátory, z ktorých vytečie voda a poškodí podlahy. V tomto prípade vám pomôže poistenie nehnuteľnosti aj poistenie domácnosti.

Ľad v potoku

V tuhej zime sa stáva, že zamrznú aj rieky či potoky. Najmä na dedinách, kde sú domy blízko potokov môže ľad spôsobiť vyliatie potoka, kde ľadové kryhy odklonia vodu z koryta do záhrady domu. Tá vám môže poškodiť obvodové steny či zatopiť pivnicu. V tomto prípade vám pomôže poistenie nehnuteľnosti, kde je zahrnuté aj krytie proti povodniam či iným vodným živlom.

Sneh na streche

Odborníci varujú, že iba 20 centimetrov vlhkého snehu dokáže na meter štvorcový vyvinúť rovnakú tiaž ako 200 kilogramové bremeno. Ak vám sneh svojou ťarchou poškodil strechu, či voda z topiaceho sa snehu poškodila aj vnútornú maľovku, môžete využiť poistenie nehnuteľnosti aj domácnosti. Sneh a škody z neho považujú totiž poisťovne za škody z atmosferických zrážok a poisťujú ho v rámci poistenia nehnuteľnosti. Poistenie nehnuteľnosti ochráni stavbu ako vonkajšie múry či strechu a poistenie domácnosti poskytuje ochranu vnútorného vybavenia.


Zosunutý sneh

V prípade, ak sa sneh z vašej strechy zosunul a zranil okoloidúcu osobu, pomôže vám poistenie zodpovednosti, ktoré sa zvyčajne pripoisťuje k poisteniu nehnuteľnosti. Poistenie zodpovednosti poskytne finančnú kompenzáciu za škody na majetku a zdraví, ktoré spôsobíte vy sám. Napríklad vtedy, ak sneh z vašej strechy padne susedovi na auto. Sumy poistného krytia sa pohybujú v desiatkach tisícoch eur. Napríklad v poisťovni Aegon je to od 30 do 100 tisíc eur podľa druhu poistného balíčka. Dávajte si pozor na to, že plnenie z tohto poistenia sa vzťahuje iba na tzv. tretie osoby a ich majetok, nie na majetok a zdravie poisteného, teda vás alebo vašej rodiny. Ak sa niečo stane vám pred vlastným domom ide o tzv. vlastnú škodu, na ktorú platí výluka.

Ak zranenie od ľadu či snehu utrpíte vy ako majiteľ nehnuteľnosti, môžete si škodu uplatniť zo životného alebo úrazového poistenia. V niektorých poisťovniach nie je nutné uzatvárať osobitne úrazové poistenie, ale ho môžete získať spolu s poistením bývania.

V prípade, že vám vám sneh poškodil nielen dom, ale aj kôlňu, záhradný prístrešok, či terasu, tiež vám pomôže poistenie nehnuteľnosti. To zvyčajne zahŕňa aj poistenie všetkých vedľajších stavieb patriacich k domu bez nutnosti ich pripoistenia.

Koľko za škody dostanete

Výška finančnej náhrady za škody spôsobené snehom alebo vodou z topiaceho sa snehu závisí od vami zvolenej poistnej sumy a dohodnutej výšky spoluúčasti. Poisťovňa vám vyplatí takú finančnú čiastku, ktorá je potrebná k uvedeniu majetku do pôvodného stavu, respektíve na jeho rekonštrukciu. Ak sa stane poistná udalosť, budete potrebovať zdokumentovať vzniknutú škodu. Urobte preto čo najpresnejšie fotografické zábery alebo video, ktoré dokumentuje poistnú udalosť. Čo najskôr kontaktujte poisťovňu.

Kedy peniaze nedostanete

Poistné plnenie nedostanete, ak si škodu zaviníte nedbanlivosťou. Napríklad ak máte drahú záhradnú hojdačku s textilným matracom a v zimných mesiacoch ju neschováte pred snehom, nejde o poistnú udalosť.

Podobne sa poistné krytie nevzťahuje na rozpínanie mrznúcej vody. Ak napríklad ľad roztrhá či poškodí záhradnú dlažbu, poisťovne vám to neuznajú za poistnú udalosť. Môžu argumentovať tým že je známe, že v mínusových teplotách voda mrzne a rozpína sa, čomu treba prispôsobiť i stavbu alebo materiál. Podobne môžu poisťovne argumentovať, ak necháte vodu vo vonkajšom bazéne, a tá vám poškodí jeho steny.

Ak vám zamrzla voda vo vodovode a roztrhlo vám rúry, náhradu škody tiež nemusíte dostať. Poisťovne to môžu vyhodnotiť ako nedbanlivosť a krátiť alebo odmietnuť vám plnenie. Napokon, poistenie nehnuteľnosti vám neuhradí ani škody snehom na vašich stromoch či kríkoch v záhrade. Ak by vás však nečakaný sneh na jeseň či na jar pripravil o úrodu, za poškodené plodiny je možné požadovať náhradu.

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk