Funkčnosť bŕzd v zime nepodceňujte

Nefunkčný brzdový systém vozidla ohrozuje nielen život, ale v prípade poistnej udalosti môže byť príčinou krátenia poistného plnenie.






Zľadovatená či mokrá vozovka, snehové jazyky, ale aj nepredvídateľná reakcia účastníkov cestnej premávky. To je len niekoľko dôvodov, kde funkčnosť brzdového systému vozidla netreba podceňovať. „Potrebné je sa zamerať najmä na prípadný únik brzdovej kvapaliny, stav brzdových trubičiek, kotúčov a doštičiek. Brzdová sústava musí pôsobiť na všetky kolesá nápravy rovnakou intenzitou bez vedľajších účinkov,“ konštatuje Jozef Mišurda, odborník na servis vozidiel v spoločnosti Würth Slovensko. Inak ohrozujete nielen život, ale v prípade poistnej udalosti vám poisťovňa môže krátiť poistné plnenie.

Čo vás zaujímalo v poradni o PZP a havarijnom poistení


Čo skontrolovať

Dôležitou súčasťou každého brzdového systému sú brzdové platničky. Tieto prichádzajú do styku s brzdovým kotúčom a vytvárajú tak treciu silu potrebnú na spomalenie alebo zastavenie. „Zanedbanie starostlivosti o brzdové strmene a ich pohyblivé časti môže spôsobovať rôzne problémy brzdových kotúčov, ako napríklad prehrievanie, horúce škvrny a častý vznik súmerných drážok po celom obvode kotúča,“ konštatuje Jozef Mišurda. Vymeniť kotúč netreba, ak ide len o jeho jemné ryhovanie. Účinnou ochranou je však premazanie vodiacich drážok brzdových platničiek, napríklad medenou pastou CU800 s teplotnou odolnosťou do +1200°C. „Okrem premazania tým zabezpečíte aj účinnú ochranu proti korózii,“ dodáva Mišurda.

lista Neprehliadnite Ak sa pri jazde volant chveje, pozornosť treba zamerať na brzdové kotúče. Ak sa často kotúče prehrievajú s následným prudkým ochladením, napríklad vodou z mláky či pôsobením snehu, môžu dôjsť k ich zvlneniu, čo sa prejaví práve trasením volantu pri brzdení. „Brzdový kotúč je vyrábaný špeciálne pre konkrétny model auta a po opätovnom opracovaní už nemusí pracovať správne. Problém sa dá odstrániť výmenou kotúčov. Ak osádzate nové kotúče sami, je nesmierne dôležité očistiť všetky dosadacie plochy, ako aj plochu náboja obrusovačom nábojov kolies, aby bol brzdový kotúč v jednej rovine so samotným nábojom,“ radí Jozef Mišurda. Rovnako dôležité je skontrolovať hádzanie kotúča po jeho osadení a tiež odstrániť olejovitý, mastný povlak z výroby ochraňujúci kotúče a bubny pri skladovaní. „A to najlepšie sprejovým čističom bŕzd, ale bez obsahu acetónu. Nepoškodíte tým žiadne gumené hadičky, O-krúžky, lakované povrchy, plasty a podobne,“ upozorňuje odborník.

Pozor na brzdovú kvapalinu
Stav brzdovej kvapaliny by ste mali skontrolovať najmä ak sa chystáte na zimnú lyžovačku. „Ak bod varu nezodpovedá norme a je nižší, môže v kvapaline dôjsť k tvorbe bublín a tiež voda obsiahnutá v brzdovej kvapaline spôsobuje koróziu v brzdovom systéme, ktorá ovplyvňuje účinnosť bŕzd. To môže najmä v zime pri jazdách v horách predstavovať reálne nebezpečenstvo,“ konštatuje Mišurda. Ak si stav brzdovej kvapaliny chcete zmerať sami, na trhu dostať aj kompaktné testery brzdovej kvapaliny. Stav brzdovej kvapaliny zmerajú vizuálne pomocou rozsvietených farebných LED diód, či už DOT3/DOT4 alebo DOT5.

Ľahostajným by vám nemal byť ani zvuk pri brzdení. Často je dôvodom len znečistenie brzdných komponentov, ktoré vám prečistia aj v servise, no závažnejším dôvodom môže byť ich nadmerné opotrebovanie. „Buď ide o prenikavé pískanie pri výraznom spomaľovaní, prípadne veľmi počuteľné šúchanie. Pískanie sa v tomto prípade objavuje z dôvodu zadretia brzdových platničiek a brzdového strmeňa alebo z dôvodu ich nadmerného opotrebenia,“ podotýka Mišurda. V takom prípade je návšteva servisu nevyhnutná. Pripaľovaniu častíc na brzdových systémoch sa dá predchádzať aj premazaním ochrannou pastou bŕzd HT s protikoróznym účinkom, ktorá odoláva teplote do 1400ºC.

Napokon, skontrolovať treba aj lanovody ručnej brzdy, a v prípade potreby ich premazať či vyčistiť, aby v chladnom počasí brzda neprimrzla. Akékoľvek násilné mechanické riešenie by ju následne mohlo len poškodiť. Ak primrzla, riešením je podľa odborníka demontovať brzdové lanká a bowden premazať, napríklad vzlínavým mazivom s obsahom teflónu HHS 5000.

Vyberáme z poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk