Úrazy môžu lyžovačku nielen skomplikovať, ale aj výrazne predražiť

Začala sa sezóna lyžovačiek a mnohí cestujú za oddychom práve do hôr, či už slovenských alebo za hranice. Štatistiky za uplynulú zimnú sezónu potvrdzujú, že ani maximálna opatrnosť na svahu nemusí stačiť.

Klienti ČSOB Poisťovne nahlásili v uplynulej zimnej sezóne najviac úrazov z Rakúska, Talianska, Švajčiarska a Francúzska. Odborníci v tejto súvislosti upozorňujú na to, že Európsky preukaz poistenia nemusí stačiť. Neplatí totiž v súkromných zariadeniach ani v prípade, ak lyžiar spôsobí neúmyselnú škodu niekomu inému.

„Klienti nám vlani hlásili zo zahraničia najmä úrazy po páde na lyžiach. Najčastejšie išlo o zlomeniny horných a dolných končatín, pri ktorých museli vyhľadať tamojšiu lekársku pomoc,“ sumarizuje riaditeľ Odboru produktového manažmentu ČSOB Poisťovne Peter Ripka.

Z údajov ČSOB Poisťovne a asistenčnej služby AWP Solutions vyplýva, že priemerné náklady na ošetrenie zranenia boli v zahraničí dvoj až trojnásobne vyššie ako pri úrazoch na slovenských horách. „Na výšku ceny ošetrenia má vplyv aj to, do ktorého zdravotníckeho zariadenia sa klient dostane a či je uplatnený európsky preukaz zdravotného zariadenia. Ten totiž platí iba v štátnych zdravotníckych zariadeniach a za podmienok rovnakých, ako pre miestnych. Platí to aj pre výšku doplatkov za starostlivosť,“ upozorňuje Ripka. Práve v blízkosti lyžiarskych stredísk sú zdravotnícke zariadenia prevažne súkromné a výška doplatkov býva aj niekoľkonásobne vyššia ako sme zvyknutí.

Vo všeobecnosti sa dá povedať, že fraktúry horných a dolných končatín s potrebou chirurgického zákroku stoja až niekoľko tisíc eur, pokiaľ nie je akceptovaný európsky preukaz zdravotného poistenia. Vysokou položkou sú aj náklady na transport helikoptérou, ktoré nie sú v zimných mesiacoch výnimkou. „Priemerné náklady na ošetrenie holennej kosti sa vlani vyšplhali k sume 5600 eur a k 1300 eur v prípade zlomenej stehennej kosti. Pomerne časté bolo potrebné aj ošetrenie poranenej hlavy alebo lebky. V tomto prípade dosiahla výška poistného plnenia v priemere 2500 eur,“ sumarizuje Ripka.

Klienti by si preto pred cestou nemali zabudnúť uzavrieť vhodné
cestovné poistenie. Tí, ktorí ho už majú uzavreté, by si mali vopred overiť, či sa vzťahuje aj na tie zimné športy, ktorým sa plánujú venovať. Ak chcú oddychovať v slovenských horách, nemali by zabudnúť na poistenie do hôr pre prípad zásahu horskej záchrannej služby. „V prípade klientov, ktorí mali tento typ poistenia, sa vlani najviac zásahov týkalo pomoci pri dezorientácii v teréne v zlom počasí, ošetrení pomliaždenín a iných zranení. Vysokou položkou, ktorá môže dovolenkára nemilo prekvapiť, sú aj náklady na transport helikoptérou,“ pripomína Ripka.

lista Neprehliadnite

Zmiznuté lyže na svahu vám poisťovňa nepreplatí

Ako riešiť úraz na ľade

Pozor na žaloby zo svahov

Klientom odporúčame zvoliť si k cestovnému poisteniu aj pripoistenie zodpovednosti za škodu. To ocení klient najmä v prípade, ak dôjde k zrážke na svahu, ktorá spôsobí zranenia druhej osobe. „V uplynulých rokoch sa dokonca rozmohol trend, že lyžiari chcú pomocou svojich právnikov vysúdiť tisíce eur od iných lyžiarov po zrážke, ktorú v skutočnosti ani nemuseli zaviniť. Aj v tomto prípade pomôže poistenie zodpovednosti za škodu,“  hovorí Ripka.

S čím všetkým pomáha asistenčná služba?

V prípade úrazu dovolenkár v cudzine ocení rýchlu pomoc od asistenčnej služby, ktorá je súčasťou balíka cestovného poistenia. Na základe našich skúsenosti môžeme povedať, že klientom pomáha najčastejšie s vyhľadaním vhodného zdravotníckeho zariadenia, jazykovými bariérami či v prípade nutnej garancie ošetrení. Ide napríklad o pomoc v situáciách, ktoré si vyžadujú urgentnú operáciu a prípadnú následnú repatriáciu, čiže prevoz na Slovensko.

  • odporučí vám najbližšie zdravotnícke zariadenie,
  • dohodne návštevu u lekára,
  • zabezpečí vám prevoz, ak nemôžete zo zdravotných dôvodov použiť pôvodne plánovaný dopravný prostriedok,
  • v niektorých prípadoch hradí náklady za vás priamo lekárovi alebo zdravotníckemu zariadeniu,
  • zabezpečuje organizačnú pomoc pri poistných udalostiach,
  • zaistí kontakt s vašimi rodinnými príslušníkmi, odovzdá odkazy zamestnávateľovi, prípadne obchodným partnerom,
  • sprostredkuje prevoz telesných pozostatkov do miesta trvalého bydliska,
  • poradí vám, akým spôsobom sa zachovať vo vzniknutej situácii a iné.

 Cestovné poistenie vybavíte na počkanie online

Dnes si už cestovné poistenie vybavíte online vo viacerých poisťovniach - buď cez ich web-stránku alebo aplikáciu v mobile.

Vyberáme z poistovne.sk

IMG_2905-R

Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera uzavrela minulý rok so ziskom 19,95 mil. eur. Poisťovňa z tejto sumy presunie 3,99 mil. eur do rezervného fondu, zvyšok poputuje do nerozdeleného zisku minulých rokov.
28.03.2024
Čítať viac o Zdravotná poisťovňa Dôvera dosiahla vlani zisk takmer 20 mil. eur
UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Vyberáme z banky.sk