Téma: Ako si vybrať vhodné životné poistenie
Otázka:

Dobrý deň. Mám poistku na 60.000 eur, uzavretú už pomerne dávno. Vraj si z času na čas treba poistnú sumu upraviť. Zarábam 600 eur v čistom. Čo by ste mi odporučili, na akú sumu by som mal mať poistenie uzavreté?

Odpoveď:
Našim klientom odporúčame stanoviť poistnú sumu tak, aby dokázala zabezpečiť ich rodinu či finančné záväzky pre prípad straty príjmu. To znamená, že ak ste napríklad živiteľom rodiny a splácate hypotekárny úver k Vášmu bývaniu, stanovte si takú poistnú sumu pre prípad úmrtia, ktorou je možné celý úver splatiť a súčasne pomôcť finančne rodine preklenúť aspoň 2-3 najťažšie roky. Takisto je dobré myslieť i na prípady ochorenia, úrazu, či invalidity a prostredníctvom poistenia si zabezpečiť možný výpadok príjmu ako aj zvýšené výdavky z dôvodu liečenia. Stanoviť poistnú sumu v týchto prípadoch Vám najlepšie pomôže finančný agent, nakoľko je ťažké to zovšeobecniť z dôvodu rôznych typoch produktu na trhu.

Čo sa týka Vašej konkrétnej otázky, bohužiaľ, nepoznáme bližšie Vaše reálie, takže nevieme odpovedať veľmi konkrétne. Bolo by potrebné poznať aj Vaše iné finančné záväzky. V zásade však platí, že poistná suma by mala byť 2 -3 x ročný príjem + všetky finančné záväzky.

Máte pravdu v tom, že poistné sumy je správne aktualizovať a upravovať v čase, a to hlavne v prípade, ak sa Vám zmenila životná situácia, napr. máte nové zamestnanie, kupujete nehnuteľnosť, narodilo sa Vám dieťa. Dôležité je nielen aktualizovať poistné sumy, ale aj prípadne doplniť nové poistné krytia. 
Odpovedal: JUDr. Dana Macková (24.10.2016)
Späť

Vyberáme z banky.sk