Bezplatné zdravotníctvo je mýtus 3

Pozor na skryté poplatky na jednodňovej chirurgii. Za lepšiu izbu či rýchlu operáciu si priplatíte, a poisťovňa vám náklady uhradí len z časti.


Naša čitateľka- dôchodkyňa- išla na operáciu žlčníka. Jej obvodný lekár jej odporučil kliniku s jednodňovou chirurgiou. Operáciu jej síce poisťovňa preplatila, ale za pobyt na nadštandardnej izbe v klinike a takzvaný časový manažment pacienta, za ktorým sa skrýva rýchlejšie objednanie na operáciu a jej vykonanie si musela priplatiť sto eur.
Poistovne.sk zisťovali, či jej zdravotná poisťovňa preplatí aspoň časť nákladov na tento pobyt.

 Všetky poisťovne na trhu zhodne tvrdia, že z verejného zdravotného poistenia je hradená len zdravotná starostlivosť a nie pobyt v lepšej izbe či časový manažment.  Nadštandardné služby, kde je počítaný aj pobyt na nadštandardnej izbe, je príplatok zdravotníckeho zariadenia a pacienti si ho musia hradiť sami,“ informuje Matej Štepianský, hovorca poisťovne Dôvera. 

Poradňa: Ako si vybrať vhodné životné poistenie

Zdravotné zariadenia však majú nárok na stanovenie doplatku za služby, ktoré poskytujú a nie sú súčasťou výkonu hradeného z verejného zdravotného poistenia. „Výšku poplatku si stanovuje príslušný poskytovateľ, má ich mať umiestnené na viditeľnom mieste a informovať o nich pacienta,“ dodáva Ingrid Dúbravová, revízna lekárka Union zdravotnej poisťovne.

 Neúplné informácie

Problém bol v tomto prípade opäť v neinformovanosti pacienta, prípadne v úmyselnom zavádzaní. Ak jej lekár úmyselne zamlčal výšku poplatku za nadštandardnú izbu, tak je to prinajmenšom morálne otázne, keďže dôchodkyňa má penziu okolo 400 eur. Samozrejme platí, že o cenách za tieto služby majú byť pacienti vopred informovaní,“ dodáva Štepianský.

lista Neprehliadnite

 

  Ak informovanosť pacientky zanedbal lekár, mala sa o to postarať prijímacia klinika. Tá dopredu pacientke nič nepovedala, a dala jej na podpis zmluvu o nadštandardných službách až v deň zákroku, keď už mala pacientka termín operácie a nebola ochotná ho rušiť.

Za nadštardardnú izbu sa síce platí aj v štátnej nemocnici, ale tam má pacient na výber aj  klasickú  izbu, za ktorú hradí pobyt poisťovňa. Rozdiel medzi štandardom a nadštandardom navyše v tomto prípade nebol veľký. Pacientka nebola na izbe sama, ale s dvoma ďalšími pacientkami. Izba bola síce čistá, vymaľovaná a s novým nábytkom (čo v bežných nemocniciach nie je vôbec bežné), inak mala navyše len toalety, ktoré v štátnych nemocniciach bývajú spoločné na chodbe.

Petra Balážová, hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne pacientke radí, aby sa nabudúce opýtala priamo lekára, za čo konkrétne by mala platiť a od zdravotného zariadenia  by si mala dať vystaviť aj potvrdenie o zaplatení poplatku.

 

Vyberáme z poistovne.sk

freelancer-typing-on-keyboard

Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?

Pri niektorých finančných produktoch je možné určiť oprávnenú osobu. Pozrite si, prečo sa ju oplatí určiť a aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom.
17.04.2024 | redakcia
Čítať viac o Aký je rozdiel medzi oprávnenou osobou a dedičom?
dentist-doing-checkup

Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit

Návšteva zubára sa niektorým Slovákom predraží. Ministerstvo zdravotníctva SR totiž po konzultácii s rezortom financií navrhlo revíziu v benefitoch zdravotných poisťovní. Dotkne sa pritom práve poskytovania zubného benefitu zdravotnými poisťovňami.
15.04.2024
Čítať viac o Návšteva zubára sa predraží, ku koncu apríla sa ruší zubný benefit
Doktor a peniaze-005

Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Zdravotné poisťovne uhradili vlani svojim poistencom benefity v celkovej výške 60,8 mil. eur. Najviac z tejto sumy pripadlo na štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, takmer 29 mil. eur, Dôvera minula na benefy viac ako 20 mil. eur a Union necelých 12 mil. eur.
15.04.2024
Čítať viac o Zdravotné poisťovne vlani uhradili poistencom benefity za viac ako 60 mil. eur

Vyberáme z banky.sk