Sociálne odkázaní opäť dostanú od štátu potravinové balíčky

Súčasťou pomoci budú tentokrát aj hygienické balíčky.







Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR (ÚPSVAR) začína budúci týždeň v spolupráci s partnerskými neziskovými organizáciami opäť distribuovať potravinové balíčky pre najodkázanejších občanov. Prvýkrát v tomto roku sa tak stalo v letných mesiacoch. Súčasťou pomoci budú tentokrát aj hygienické balíčky. Informovala o tom Dominika Bordáčová z Kancelárie generálneho riaditeľa ÚPSVAR.

16 tipsport

Potravinové balíčky sú určené najmä časti poberateľov pomoci v hmotnej núdzi, medzi ktorými sú rodiny s nezaopatrenými deťmi, sociálne odkázaní starobní penzisti, invalidné osoby a osoby s ťažkým zdravotným postihnutím bez príjmu zo zárobkovej činnosti. Môžu ich však dostať aj iné osoby v mimoriadne nepriaznivej alebo krízovej životnej situácii. Ide o životnú situáciu krátkodobého charakteru, z ktorej sa občan alebo rodiny nedokážu sami dostať vlastným pričinením. "Napríklad, ak má osoba príjem pod úrovňou životného minima, pri náhlom vážnom ochorení živiteľa rodiny, pri strate živiteľa rodiny, osoby a rodiny zasiahnuté živelnými pohromami, a podobne," uviedlo ústredie práce. Hygienické balíčky dostanú rodiny s nezaopatreným dieťaťom, či viacerými deťmi, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi, prípadne aj osoby v mimoriadne nepriaznivej alebo krízovej životnej situácii.

Jednotlivec dostane jeden potravinový balík, rodiny s jedným alebo dvomi deťmi dva potravinové balíky a jeden hygienický balíček, rodiny s tromi alebo štyrmi deťmi dostanú tri potravinové balíky a dva hygienické balíčky a rodiny s piatimi a viac deťmi dostanú štyri potravinové balíčky a dva hygienické balíčky. "Partnerské organizácie v tejto vlne doručia potravinovú pomoc 45 514 konečným príjemcom a spolu bude rozdistribuovaných 93 746 kusov potravinových balíkov vo všetkých mestách a obciach Slovenska. Hygienické potreby budú doručené 33 348 konečným príjemcom," informovalo ústredie práce.

Potravinový balíček rovnako ako v lete obsahuje potraviny na rýchly konzum a potraviny vyžadujúce kratšie a dlhšie obdobie tepelnej úpravy v hodnote takmer 34 eur. Súčasťou hygienického balíčka sú štyri zubné kefky, zubná pasta, mydlo a šampón v celkovej hodnote 6 eur.

Dodávateľom potravinových balíčkov sa stalo konzorcium firiem Italmarket Slovakia, s. r. o. a KON –RAD, s. r. o, ktoré ústredie práce vybralo na základe elektronickej aukcie. S distribúciou balíčkov ústrediu práce pomáhajú Slovenský červený kríž, Slovenská katolícka charita a Charita sv. Alžbety.

Rozdávanie potravinových a hygienických balíčkov pre najodkázanejších občanov je opatrením, ktoré sa financuje z operačného programu Európskej únie, konkrétne z Fondu európskej pomoci pre najodkázanejšie osoby. Cieľom program, do ktorého sa zapojilo všetkých 28 členských štátov Európskej únie, je prispieť k zmierneniu najhorších foriem chudoby.

Vyberáme z poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk