Bezplatné zdravotníctvo na Slovensku je mýtus

Politici sa nám snažia nahovoriť, že zdravotníctvo na Slovensku je bezplatné či dokonca zadarmo. Kto navštívil niekedy lekára alebo špecialistu, vie, že realita je iná.




Len aby sme mali predstavu, koľko sa na naše zdravie skladáme, uvedieme pár čísel. Do zdravotníctva najviac prispievajú ekonomicky aktívni obyvatelia, teda tí, ktorí pracujú. V minulom roku do spoločnej kasy odviedli takmer 2,3 miliardy eur. Priemerne jeden pracujúci človek odviedol na zdravotnom poistnom 1 355 eur. Napriek tomu tieto peniaze nestačia na zaplatenie všetkých zákrokov. Pacient si pripláca za rôzne úkony či vyšetrenia, ktoré nie sú hradené z verejného zdravotného poistenia. Čo je štandardná zdravotná starostlivosť a čo je už nadštandard, nie je určené jasne. Pacient tiež nemá dosť informácii o tom, za čo si má priplácať a za čo už nie.

Poradňa o zdravotnom poistení - čo vás zaujímalo?

  

Nejasnosti v cenníkoch

Príklad z reálneho života. Na malej poliklinike v okresnom meste pri Bratislave si čitateľ Poistovne.sk prečítal na dverách lekárky, že za RTG vyšetrenie si musí priplatiť. Filmy na jeho röntgenový snímok totiž nepreplácajú dve súkromné zdravotné poisťovne Union a Dôvera. A pritom ide len o niekoľko-centové položky.

 

Poisťovne však tieto tvrdenia odmietajú. “Nie je pravdou, že nepreplácame náklady na filmy. Tie sú započítané v cene výkonov. Je to z technických dôvodov - kvôli zjednodušeniu  faktúrovania zo strany poskytovateľov zdravotnej starostlivosti,“ tvrdí Matej Štepianský, hovorca Dôvery.

 

Čo si o tom má myslieť pacient? Nuž, že v zdravotnom systéme je chaos. Odborníci tvrdia, že problém chaosu sa dá vyriešiť tak, že sa definujú základné liečebno-diagnostické postupy a určí sa  štandardný balík zdravotnej starostlivosti. Až potom bude možné určiť dodatočný nadštandard, za ktorý si budú môcť pacienti priplatiť napríklad formou doplnkového poistenia.

lista Neprehliadnite

Dnes zákony síce stanovujú, čo je hradené z verejného zdravotného poistenia plne alebo čiastočne, ale bežný človek sa k zoznamu zdravotníckych výkonov, ktoré vydáva ministerstvo zdravotníctva, nedostane. Potom sa čuduje, že niektorí lekári už síce nevyberajú poplatky za prednostné vyšetrenie, ale nazývajú to "manažment pacienta". Iní zase neobjednávajú pacienta na čas v ordinačných hodinách, ale mimo nich a za poplatok.

 

Podľa zákona lekár môže požadovať od poistenca platbu iba za tie výkony, ktoré nie sú uhrádzané z verejného zdravotného poistenia. Takými sú napríklad rôzne potvrdenia o zdravotnej spôsobilosti na šoférovanie či na zbrojný pas. Pacient si dopláca aj za niektoré zdravotnícke pomôcky. Na druhej strane by si lekári nemali pýtať peniaze napríklad za potvrdenie o návšteve lekára či za výmenný lístok k špecialistovi.

 

Ak má poistenec akúkoľvek pochybnosť o výške, či opodstatnenosti platby u lekára, môže požiadať zdravotnú poisťovňu o výpis z účtu poistenca, kde si tieto informácie môže overiť,“ dodáva Petra Balážová, hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne.
 

Preplácanie navyše

Na druhej strane, zdravotné poisťovne v rámci boja o poistencov preplácajú niektoré úkony nadštandardne. „Poskytovateľom zdravotnej starostlivosti hradíme všetky vyšetrenia a liečbu našich poistencov, ktoré boli indikované zo zdravotných dôvodov. Zoznam našich nadštandardných výhod a služieb nájdete na našom webe,“ informuje Štepianský.  Medzi nimi sú napríklad  prednostné objednanie na mamografiu, 80 percent z ceny vyšetrenia u nezmluvného lekára či polovičné zľavy za nadštandardnú nemocničnú izbu.

Všeobecná zdravotná poisťovňa nad rámec verejného zdravotného poistenia uhrádza svojim poistencom napríklad vyšetrenie krčka maternice, urologické prehliadky po štyridsiatke či  očkovanie proti chrípke.

Vyberáme z Poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti

Aj keď tretina Slovákov Veľkú noc neoslavuje, počas Veľkej noci sa poisťovne stretávajú s nezvyčajnými poistnými udalosťami. Prinášame vám výber tých najlepších.
28.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Cez Veľkú noc sa stali kuriózne poistné udalosti
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Vyberáme z banky.sk