Pripoisťovať si bežné vodné športy nie je nutné vždy

Poisťovne bežne presviedčajú klientov, aby si na dovolenke pripoistili aj rizikové športy. Lenže čo je už rizikové a čo ešte nie?

 






Pri bežnom cestovnom poistení máte kryté náklady spojené s následkami úrazov či ochorení. Za bežný úraz môžu poisťovne považovať podvrtnutý členok pri behaní či zlomenú ruku pri rekreačnom bicyklovaní. Ak sa na dovolenke chystáte robiť nejaký extrémny šport, riziko úrazu je ešte vyššie a poisťovne za to vyžadujú extra pripoistenie. Zvyčajne priplatenie rizikových športov k cestovnému poisteniu v rámci Európy stojí niekoľko eur na deň.

V Allianz-Slovenskej poisťovni je cena celého poistenia aj s rizikovým príplatkom od 1,7 eura na osobu a deň. V Uniqa poisťovni poistné za liečebné náklady vrátane prirážky za organizovaný šport je 2,29 eur na deň. V Union poisťovni môžete dostať také poistenie už od 1,4 eur na deň. Pričom náklady spojené s následkami úrazov či ochorení v niektorých krajinách sa pohybujú v desiatkach tisíc eur.

Zdravotné poistenie doma aj v zahraničí - odborné poradenstvo zdarma


Čo je adrenalín

Andrea Leskovská, riaditeľka odboru manažmentu produktov Allianz – SP tvrdí, že „nepoistiteľné“ športy prakticky neexistujú. Niektoré z nich sú už v základom krytí, za tie adrenalínovejšie si treba priplatiť. Za rizikové športy táto poisťovňa považuje napríklad bungee jumping, potápanie do viac ako 20 m, vodné lyžovanie, surfing či horolezectvo. Naopak „jednorazovo zakúpená jazda na vodných lyžiach, windsurfe či skútri je krytá už v základnom poistení,“ vysvetľuje Leskovská. Zoznam všetkých rizikových športov a činností nájdete zvyčajne na weboch poisťovní.

Cestovné poistenie - čo vás zaujímalo v našej poradni



Podobné pravidlá má aj Uniqa poisťovňa. „V rámci liečebných nákladov sú kryté aj letné športy vykonávane pri mori počas dovolenky a zakúpené priamo na pláži, ako jazda na vodnom skútri, člnkovanie či vodný bicykel a vodné lyžovanie,“ vymenúva Libuša Beniaková z oddelenia poistenia osôb poisťovne Uniqa. Rizikové športy ako sú lietanie alebo paragliding aj na pláži je potrebné si pripoistiť. Union poisťovňa do rizikovej športov zaraďuje napríklad jazdu na vodnom skútri, lety na padáku, závesné lietanie či rafting. Tie by ste si mali pripoistiť. „Ak si klient uzatvorí individuálne komplexné cestovné poistenie s rizikovou skupinou Šport, môže vykonávať akýkoľvek rekreačný alebo extrémny šport na amatérskej alebo profesionálnej úrovni,“ vysvetľuje Judita Smatanová, hovorkyňa Unionu.

lista Neprehliadnite

Vyberáme z Poistovne.sk

918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023
60878

Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Pri rôznych typoch škodových udalostí je potrebné predložiť rôzne typy dokladov. Pozrite si praktický prehľad, aké doklady bude poisťovňa od vás vyžadovať.
22.03.2024 | Katarína Macková
Čítať viac o Aké doklady potrebujem pre poisťovňu pri hlásení poistnej udalosti?

Vyberáme z banky.sk