Čo robiť s pokazeným autom na dovolenke

 Ak sa vám na dovolenke pokazí auto, nezúfajte. Pomôže vám havarijné poistenie a niekedy aj PZP.

 




Vydať sa na dovolenku by ste sa mali s autom, ktoré ste si predtým poriadne technicky skontrolovali, či je schopné zvládnuť dlhú cestu. Napriek tomu sa môže stať, že sa vám na ceste stane porucha.
Poisťovne.sk zisťovali, ako a cez ktoré poistenie máte riešiť takúto situáciu.

 Oslovené poisťovne radia poruchu na vozidle, ktorá nastane v zahraničí, riešiť v prvom rade cez havarijné poistenie. Tam máte vždy zaplatenú asistenčné službu, ktorá by vám mala pomôcť radami, ale aj pri zabezpečení opravy poruchy auta na mieste, alebo pri jeho odťahu do najbližšieho servisu.

 Asistenciu máte síce aj v povinnom zmluvnom poistení (PZP), avšak zvyčajne s pripoistením rozšíreného balíka. Ak máte uzavretý len základný balík v PZP, v podobnom prípade si budete musieť náklady hradiť sami.

 Ako postupovať pri poruche

Ak vás zradí auto, zavolajte v prvom rade operátorovi v asistenčnej službe. Nadiktujete mu údaje o poistnej zmluve, o vás a základné údaje o vašom aute (evidenčné číslo, VIN a model vozidla). Operátor sa opýta tiež na kontaktné telefónne číslo, počet cestujúcich vo vozidle, detailné miesto nehody a dôvod nepojazdnosti vozidla. Potom sa riadite pokynmi operátora.

 Podľa závažnosti poruchy sa poisťovňa rozhodne, či vám dá auto opraviť na mieste (ak sa jedná o jednoduchšiu opravu), alebo ho dá odtiahnuť do najbližšieho servisu. Tam si však opravu už väčšinou hradíte sami. Doklady o zaplatení si určite odložte, aby ste ich pri nároku na preplatenie mohli odovzdať poisťovni. 

Poisťovňa sa rozhodne podľa závažností poruchy a dĺžky opravy, čo všetko vám nahradí.Ak nie je možné opraviť vozidlo v zahraničí v stanovenom termíne, vozidlo prevezieme späť na Slovensko – na tento prevoz je limit 2-tisíc eur,“ informuje Milan Janásik, hovorca Generali poisťovne.

Generali vám pokryje aj ubytovanie na jednu noc v štvorhviezdičkovom hoteli pre celú posádku alebo prepravu vlakom 1. triedy. „Ak by cesta trvala viac ako 6 hodín, prepravu zabezpečíme letecky v ekonomickej triede,“ informuje Janásik.

 Allianz-Slovenská poisťovňa vám uhradí náklady na uskladnenie poškodeného vozidla, ale najviac na obdobie 30 dní. „Lehota 30 dní platí pre havarijné poistenie, v prípade škody z PZP je možné túto lehotu primerane okolnostiam predĺžiť,“ vysvetľuje Helena Kanderková, hovorkyňa Allianz-SP.

 Wüstenrot poisťovňa vám zabezpečí pri havarijnom poistení uschovanie nepojazdného vozidla na 5 dní v maximálnom limite 10 eur na deň.

Náhradné auto z požičovne iba niekedy

Ak by ste auto mali poškodené tak, že sa nedá spojazdniť a potrebuje dlhšiu opravu, nespoliehajte sa na to, že vám poisťovňa automaticky preplatí aj náklady na zapožičanie náhradného auta. To dostanete, len ak máte dojednané aj poistenie náhradného vozidla. V Allianz-SP si môžete určiť pri havarijnom poistení poistnú sumu buď 50 alebo 100 eur na jeden deň a maximálny počet dní (5 alebo 10), na ktoré vám bude náhradné vozidlo zapožičané. V Generali napríklad náhradné vozidlo dostanete pri klasických asistenčných službách na 3 dni a  pri rozšírených asistenčných službách na obdobie piatich dní.

 Allianz-Slovenská poisťovňa pri PZP posudzuje, či a v akom rozsahu bolo prenajatie vozidla skutočne nutné. „Pri výpočte náhrady škody za prenájom náhradného vozidla sa posudzujeme primeranosť sadzby za prenájom v danom regióne, aj to, či je prenajaté vozidlo rovnakej triedy ako vozidlo poškodené,“ dodáva Kanderková.

 Vo Wüstenrot poisťovni musíte mať dojednané poistenie technickej pomoci v zahraničí, aby vám poskytla služby navyše. „V takom prípade vám hradí opravu vozidla na mieste do celkovej hodnoty 110 eur,“ dodáva Daniela Vlčková, hovorkyňa Wüstenrotu. Toto pripoistenie vám zabezpečí aj odťah auta na Slovensko, ale len v prípade, ak nevyhnutná oprava nepojazdného vozidla v zahraničí presahuje sumu 1000 eur.

Vyberáme z Poistovne.sk

UNIZA_SF_1080x1080

Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!

Až 3x vyšší dopyt po absolventoch a 100%-ná zamestnanosť. Strojnícka fakulta UNIZA je miestom, kde sa formuje nasledujúca generácia moderných inžinierov, ktorí menia svet. Ak hľadáš životnú istotu, prelomové študijné odbory a technologických lídrov na slovenskom trhu - je to tvoja jasná voľba.
28.03.2024
Čítať viac o Kam na výšku? Najžiadanejší vysokoškolský odbor na trhu práce môžeš študovať aj na Slovensku!
918_nemocnicabory3-redakcia

Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023

Tieto nemocnice hodnotia pacienti ako najlepšie.
27.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o Najlepšie nemocnice na Slovensku za rok 2023
man-with-glasses-driving

10 najlepších autoservisov za rok 2023

Toto sú najlepšie autoservisy na Slovensku. Poznáte ich?
25.03.2024 | redakčne upravené
Čítať viac o 10 najlepších autoservisov za rok 2023

Vyberáme z banky.sk